Из Америке стигао замјенски уређај у требињску Болницу

М. Л.
Из Америке стигао замјенски уређај у требињску Болницу

ТРЕБИЊЕ - Узорци из цијеле Источне Херцеговине ускоро ће се анализирати у требињској Болници јер је стигао замјенски уређај за ПЦР тестирање.

Од почетка пандемије вируса корона, узорци из Требиња анализирају се у фочанској Болници, као и сви остали узорци из Источне Херцеговине и Сарајевско-романијске регије. Амбасада САД-а је у новембру прошле године требињској болници донирала уређај али се испоставило да је он неисправан, те је исти почетком ове године враћен.

- "Thermo Fisher Scientific", ПЦР произвођач уређаја које је амбасада САД донирала болницама у БиХ, недавно је повукао неке од својих уређаја због проблема са калибрацијом опреме. Два уређаја која смо донирали болницама у Требињу и Горажду такођер су били предмет овог опозива. Сарађујемо с болницама и локалним добављачем фирмом "Биосистеми Група" како би осигурали замјенске уређаје. Болница Требиње је примила замјенски уређај 10. фебруара, а процјена је да ће нови уређај за болницу у Горажду стићи кроз неколико седмица - навели су за "Глас Српске" у канцеларији за односе с јавношћу Амбасаде САД-а у БиХ.

Истакли су да су сви ПЦР уређаји покривени двогодишњом гаранцијом и уговором о сервисирању, те нагласили да Амбасада остаје привржена пружању подршке грађанима БиХ у вријеме пандемије вируса корона.

Директор требињске болнице Недељко Ламбета рекао је за "Глас" да би тендерску документацију за набавку преостале опреме требали да отворе до краја фебруара, те да ће апарат бити пуштен у рад чим обезбиједе и све остало.

- На овај начин растеретићемо колеге у Фочи, краће ћемо чекати резултате тестирања, а моћи ћемо да радимо и друге анализе које до сада нисмо могли – рекао је Ламбета.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана