Иванић о Орићу: Коначно је оптужен неко озбиљан

Агенције
Иванић о Орићу: Коначно је оптужен неко озбиљан

Српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић изјавио је да је позитивно изненађен подизањем оптужнице Тужилаштва БиХ против Насера Орића.

Он је рекао да то представља охрабрење да је "коначно један озбиљан бошњачки војни лидер оптужен за ратне злочине".

"Треба сачекати и видјети да ли ће Суд БиХ потврдити оптужницу против Орића и какви ће бити ефекти суђења, јер су на свим тим нивоима могуће опструкције", рекао је Иванић новинарима у Бањалуци.

Он је рекао да не очекује никакве промјене у Савјету министара БиХ, додавши да је већина на државном нивоу стабилна.

Говорећи о могућности да БиХ 2017. године добије кандидатски статус за ЕУ, Иванић сматра да би ова земља следеће године могла предати апликацију за чланство у ЕУ ако заврши послове дефинисане реформском агендом и успостави механизам координације различитих нивоа власти са ЕУ.

Он је истакао и важност примјене пресуде Европског суда за људска права у Стразбуру у случају "Сејдић-Финци".

Коментаришући резултате Бечке конференције када је ријеч о инфраструктурним пројектима за БиХ, он је истакао важност пројекта изградње пруге Београд - Сарајево преко Зворника и Лознице, те пројекат изградње моста на ријеци Сави у Градишци.

Говорећи о налазу Националног института из Холандије, који је потврдио аутентичност аудио снимка у којем премијерка РС говори о „куповини посланика аутентичан, Иванић је казао да је то „све скупа неморално и да би послије свега, у свакој нормалној земљи сваки политичар поднио оставку".

Он, међутим, не вјерује да ће то учинити премијерка РС.

Тужилаштво за ратне злочине БиХ подигло је у четвртак оптужницу против Насера Орића и Сабахудина Мухића за ратни злочин.

Правна заступница Насера Орића рекла је да је њеном клијенту већ суђено по оптужници коју је у четвртак објавило Тужилаштво БиХ.

Адвокат Тома Фила назвао је за "Спутњик" да је оптужницу Тужилаштва БиХ против некадашњег команданта муслимана у Сребреници Насера Орића фарсом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана