Истекао рок који су синдикалци поставили пред Владу Српске: Глава у пијеску води на улицу

Маријана Миљић Бјеловук
Истекао рок који су синдикалци поставили пред Владу Српске: Глава у пијеску води на улицу

БАЊАЛУКА - Нико од републичких званичника није са нама контактирао у вези са преговорима о повећању плата за 55.000 запослених у јавном сектору па ћемо већ идућих дана, ако наставе да нас игноришу, почети са организовањем протеста, који ће услиједити од септембра.

Поручили су то представници појединих синдиката који су 30. јуна дали рок Влади Српске од 15 дана да разговарају о реализацији четвртог корака о повећању плата из споразума који су потписали половином прошле године.

- Излазак на улице зависи само од тога какве ће одлуке Влада РС доносити до септембра. Буду ли и даље забијали главу у пијесак и нетачно тврдили да је споразум у цијелости имплементиран, што је ноторна неистина, синдикати ће реаговати на један једини могући начин, а то је излазак на улице - рекла је “Гласу” предсједница Синдиката радника унутрашњих послова РС Аница Јондић.

Нико из Владе РС, наглашава она, до сада са њима није контактирао, иако су јавно и званично упутили допис на адресу премијера Српске Радована Вишковића те предсједника Републике Милорада Додика.

- Заједно са колегама из других синдиката прије 15 дана констатовали смо да је Влада РС прекршила споразум који смо потписали у јуну прошле године. Тада смо их позвали на разговоре, али нема никакве реакције од њих. То је погрешно, као и њихово непоштовање потписаног документа - поручила је Јондићева и додала да ће све донесене одлуке са адресе синдиката бити посљедице поступања Владе Српске.

За сада, наводи она, Влада не показује интересовање да испоштује четврти корак из потписаног споразума, односно да повећа плату својим радницима.

- Још горе је што не показују интересовање да са синдикатима као социјалним партнерима преговарају и да покушамо кроз дијалог превазићи тренутну ситуацију. Пред нама је до септембра мјесец и по па можда у Влади процјењују да је то неки озбиљан период, док ми цијенимо да је кратак. Требало би да сједнемо и да се као људи погледамо у очи па да чујемо из Владе зашто они крше споразум, док у медијима наводе да је у потпуности имплементиран, што није истина - закључила је Јондићева и додала да је Влада преварила 55.000 својих радника.

Исти став имају и у Синдикату управе РС, у којем наводе да је опција о организовању протеста и даље на столу ако из Владе Српске наставе да их игноришу.

- Не желимо да сада излазимо на улицу јер је пола радника на одмору. Наша идеја је и да ти протести буду организовани у послијеподневним часовима, да не би били уцјењивани људи да у току радног времена не могу излазити са посла - рекао је “Гласу Српске” предсједник Синдиката управе РС Божо Марић.

Потписници споразума о повећању плате са Владом РС су поред поменута два синдиката и представници Струковног синдиката доктора медицине, Струковног синдиката медицинских сестара и техничара, Самосталног синдиката радника у здравству и социјалној заштити. На основу потписаног документа са Владом РС плате запосленима у јавном сектору Српске повећане су за 10 одсто од маја прошле године те за додатних 100 марака од августа. Од почетка ове године услиједило је повећање плата од пет одсто за оне буџетске кориснике који имају плату мању од просјечне у Српској.

Позив

Синдикати наводе да ће позвати да им се на улици придруже и колеге из других области.

- Упутићемо позив и другим колегама који нису потписници споразума са Владом РС, а са друге стране имају низ проблема. Прије свега мислим на синдикат образовања, јер и они чекају пет година на одређене захтјеве. Позваћемо и друге незадовољне раднике и грађане - поручио је Марић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана