Исламска заједница дотурала оружје преко Хрватске

Горан Маунага
Исламска заједница дотурала оружје преко Хрватске

Сарајево - Мешихат Исламске заједнице Хрватске и Словеније и Кризни штаб муслимана Хрватске затражили су у јулу 1992. године од начелника Обавјештајно-безбједносне службе Хрватске (СИС) Јосипа Перковића да дозволи пролазак кроз Хрватску четири камиона наоружања за БиХ.

Потврђују то документа која је потпредсједник ФБиХ Мирсад Кебо предао Тужилаштву БиХ, а која су у посједу "Гласа Српске". Камиони су стигли на одредиште иако је у то вријеме постојала забрана трговине и увоза наоружања у БиХ.

У том захтјеву од 4. јула 1992. године наведене су спецификације комплетног наоружања које треба да буде прошверцовано. Прецизирано је да конвој полази тог дана у 16 часова из касарне у Дугом Селу правцем Загреб - Ријека - Сплит - Имотски - Посушје - Коњиц - Крешево - Високо.

- У садржају конвоја су 102 гранате калибра 85 милиметара, 150 граната калибра 105 милиметара, 700 мина калибра 120 милиметара, 20 ручних ракетних бацача (РПГ), 450 ракета за РПГ и 20 снајперских пушака - наведено је у захтјеву.

Документ показује да је у товару било и 100 килограма барута, 1.000 упаљача за мине калибра 60 милиметара, 1.550 војничких опасача, 2.370 војничких униформи те помоћна опрема за радио-везу.

"Глас Српске" објавио је велики број докумената које је Кебо предао Тужилаштву, а међу њима је и одлука о формирању банке чији су акционари, поред осталих, организација "Third World Relef Agency" (TWRA) која је повезана с тероризмом и СДА. Ту су и банковни рачуни из којих се види да је TWRA уплатила милионе долара, њемачких марака, аустријских шилинга бошњачким политичарима.

Кебо је Тужилаштву БиХ доставио око 8.000 докумената у вези са злочинима почињеним над Србима у Возући код Завидовића те доказе против ратног начелника ЦСБ Зеница Шефика Џаферовића и команданта Трећег корпуса Армије РБиХ Сакиба Махмуљина у вези са тим злочинима.

"Ел муџахедин"

Мирсад Кебо је прослиједио тужиоцима и документа која доказују да је одред "Ел муџахедин" у нападу на Возућу учествовао као јединица Трећег корпуса Армије РБиХ.

Из достављене наредбе о нападу и оперативног дневника осматрачнице Сакиба Махмуљина из напада на Возућу види се да је Махмуљин био у сталном контакту с командантом одреда "Ел муџахедин".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана