Инцко охрабрен чињеницом да је превладао мир

Срна
Инцко охрабрен чињеницом да је превладао мир

Сарајево - Високи представник у БиХ Валентин Инцко охрабрен је чињеницом да је 25. септембар прошао без инцидената и да је превладао мир, саопштено је данас из OHR-а.

Инцко је позвао политичке актере на свим странама да се уздрже од агресивне реторике и реторике која води даљим подјелама и да се посвете процесу придруживања ЕУ.


"Референдум је одржан у једном дијелу земље, али грађани и њихови лидери и даље су суочени са истим основним питањем – како побољшати живот грађана. У прошли уторак је ЕУ понудила БиХ шансу да заједничким напорима крене за својим сусједима путем ка већој стабилности и просперитету. То мора бити у фокусу", нагласио је он.

Према његовим ријечима, референдум о Дану Републике Српске нема законске основе будући да се њиме директно крши одлука Уставног суда БиХ, те стога он представља оспоравање Уставног суда БиХ, његове одлуке, уставног оквира земље и владавине права у БиХ.

"Разочаран сам што се руководство Републике Српске, умјесто да се фокусира на отварање радних мјеста, побољшање услуга и борбу против корупције, опредијелило да крши владавину права и води Републику Српску и њене грађане даље од реформи, а према изолацији", навео је Инцко.

У саопштењу се наводи да власти Републике Српске морају провести одлуку Уставног суда БиХ из новембра 2015. године што је прије могуће, тако што ће ускладити Закон о празницима Републике Српске са одлуком Уставног суда.

Међународна заједница задржава инструменте за осигурање провођења Мировног споразума.

У предстојећем периоду високи представник обавиће консултације са широм међународном заједницом о корацима који слиједе, а о овом питању извијестиће и Савјет безбједности УН.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана