И руска балерина уписана у књиге држављана БиХ

В. К. С.
И руска балерина уписана у књиге држављана БиХ

САРАЈЕВО - БиХ има Правилник о поступку пријема у држављанство особа које се сматрају од посебне користи за земљу, а само од почетка године је, према том основу, у књиге уписано особа колико иначе буде у просјеку током 12 мјесеци.

Законом је предвиђено да се држављанство БиХ стиче поријеклом, рођењем на територији БиХ, усвајањем као и путем натурализације и међународног споразума те у складу са чланом којим је прописано стицање држављанства за лица од нарочите користи.

- Држављанство БиХ је, према наведеном основу, у 2019. години стекло 18 лица, у 2020 њих 15, а закључно са фебруаром ове године, одлуком Савјета министара држављанство је стекло 12 лица - потврђено је “Гласу Српске” у Министарству цивилних послова БиХ.

Увидом у нека од рјешења у упису у књиге држављанства удовољено је држављанки Русије Екатарини Вершагини из Сочија. У захтјеву за стицање држављанства је истакла да је дипломирани балетски играч те да је дала велики допринос на пољу културе и умјетности кроз балет у Народном позоришту у Сарајеву, гдје је запослена од 2016. године. У књиге су уписани и они који су дали допринос у развоју домаће привреде.

Према подацима надлежног Министарства управе и локалне самоуправе Српске и Федералног министарства унутрашњих послова највећи број лица држављанство БиХ стиче по основу уговора о двојном држављанству са Србијом и Хрватском, али у Министарству цивилних послова не располажу информацијом о просјеку поднесених захтјева.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана