И Брисел прати градњу моста на Сави

Ведрана Кулага
И Брисел прати градњу моста на Сави

Бањалука - Градња моста на Сави код Градишке званично би требало да почне у петак, и то под будним оком европских званичника који су већ најавили свој долазак.

Иако је првобитно било најављено да ће изградња почети сутра, након одређених консултација је речено да ће то, ипак, бити у петак, што је јуче за “Глас Српске” потврдио и директор јавног предузећа “Аутопутеви Републике Српске” Душан Топић.

- Договорено је да ће радови на овом важном инфраструктурном пројекту почети у петак, а долазак је најавила и европска комесарка за транспорт Виолета Булс. То показује и њихову подршку градњи моста на Сави. Надам се да ће све даље ићи како је планирано. Незахвално је, ипак, након толико година помињати рокове. Једино што можемо је да идемо корак по корак. Иза нас су огромне припреме, године преговарања. Не желим се освртати, морамо да гледамо напријед и да градимо - рекао је Топић.

Да је ријеч о пројекту који, након што сви послови буду завршени, треба да увелико допринесе развоју Градишке, потврдио је и градоначелник Зоран Аџић.

- Створиће се услови да наш град добије још један развојни правац и да искористи близину границе и Европске уније. У пословним плановима нам је и формирање привредне зоне у интересу свих, тако да је ово један замах и прилика - истакао је Аџић за “Глас Српске”.

Прича о изградњи моста код Градишке траје од 2004. године, а уговор су коначно половином јула потписали званичници БиХ и предузећа “Хрватске цесте” са представницима компаније “Интеграл инжењеринг” из Лакташа, која је, у конзорцијуму са фирмама “Ђуро Ђаковић монтажа” и “Загреб-монтажа”, доставила најповољнију понуду од 23,49 милиона евра на тендер за реализацију тог важног пројекта.

Уговором је предвиђено да радови, од увођења извођача у посао, треба да буду завршени у року од 30 мјесеци.

Званичници Републике Српске раније су нагласили да ће градња моста на Сави код Градишке дати пуни смисао аутопуту Градишка - Бањалука јер ће тај први аутопут у Српској бити повезан на паневропски коридор десет и аутопут Београд - Загреб, а тиме и на мрежу аутопутева западне Европе.

Говорећи о важности моста, наглашено је да ће сигурно донијети много користи Републици Српској и БиХ, а највише грађанима. Још једна корист за Градишку је да ће изградњом моста бити ријешене саобраћајне гужве у центру града, због најфреквентнијег граничног прелаза у БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана