Хрватски народни сабор позвао Савјет министара да хитно формира власт

Срна
Хрватски народни сабор позвао Савјет министара да хитно формира власт

Мостар - Хрватски народни сабор (ХНС) позвао је чланове Савјета министара у техничком мандату да донесу одлуку о привременом финансирању институција, а представнике српског и бошњачког народа да хитно приступе формирању власти на нивоу БиХ.

“Иако су кључни политички сегменти у вези са формирањем власти на нивоу БиХ, те немогућношћу проналаска политичког компромиса за формирање новог Савјета министара и даље на дневном реду, усвајање одлуке о привременом финансирању институција БиХ могао би бити позитиван помак према коначном усаглашавању политичке агенде и стварања извршне власти на нивоу БиХ након посљедњих општих избора одржаних прије готово 10 мјесеци”, саопштено је из ХНС-а.

У саопштењу је истакнуто да се данашња сједница још актуелног Савјета министара може посматрати као својеврсни тест за изазове који су већ одавно морали бити усаглашени.

“Подржавање и изгласавање одлуке о привременом финансирању институција БиХ је управо тест спремности да начело компромиса буде стављено као кључни фактор за будуће партнере на нивоу БиХ. Покушаји манипулације појединих политика и стварања обрнутих теза очигледан су примјер ко кочи процесе у раду Парламентарне скупштине БиХ и формирању новог сазива Савјета министара”, наводе из ХНС-а.

ХНС је позвао политичке актере на досљедну политику и поштовање Устава и закона, наводећи да је то једини могући систем у рјешавању нагомиланих проблема и криза у БиХ.

Хрватски народни сабор позвао је Предсједништво БиХ на хитно усвајање Нацрта закона о буџету институција и међународних обавеза БиХ, напомињући да је још у јануару достављен Предсједништву БиХ.

“Сабор позива представнике друга два народа да се у најкраћем року приступи формирању новог Савјета министара што би консолидовало кључне сегменте функционисања власти на нивоу БиХ. Управо на оваквим примјерима показује се брига за земљу, њено функционисање и владавину права и да таквим примјером докажу да БиХ неће и не смије бити талац било чијих политичких уцјена, као и обмањивања јавности”, поручили су из ХНС-а.

Савјет министара у техничком мандату данас би требало да разматра приједлог одлуке о привременом финансирању институција БиХ и међународних обавеза БиХ за период јул-септембар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана