ХНС: Притисци на правосудни систем недопустиви

Срна
ХНС: Притисци на правосудни систем недопустиви

Мостар - Хрватски народни сабор (ХНС) сматра да су политички притисци на правосудни систем недопустиви, а етикетирање хрвата за све проблеме већ добро уходан и испробан механизам.

Након што је СДА оцијенила поводом хапшења премијера ФБиХ Фадила Новалића због случаја “Респиратори” да је “Тужилаштво задужено само за прогон Бошњака и да је на сцени покушај државног удара”, из ХНС-а наводе да су оптужбе о некаквом државном удару с националним предзнаком јефтина флоскула.

“Према истој логици ствари јесу ли америчке власти извршиле удар прије три дана стављањем некадашњих високих бошњачких политичких званичника на црну листу због коруптивних афера? Да ли је то удар на Бошњаке? Да ли је трговина утицајем у афери Асим такође удар на доказане патриоте”, питају из ХНС-а.

Из ХНС-а истичу да су за крајњу осуду “наводи и изјаве бошњачких политичких представника и упирање прстом како су Хрвати криви за сва догађања у посљедња три дана и темеље се на очигледном нерационалном приступу”.

Уз то, додају из ХНС-а, врши се невиђени политички притисак на правосудне институције што је недопустиво у једној демократској и правној држави у којој би закони требало да једнако вриједе за све.

“Да ли је заиста ријеч о криминалним и противзаконитим радњама препуштамо правосуђу које ће дати коначан одговор на сва спорна питања. Криминал има свог починиоца и треба за то одговарати. Такође, пресумпција невиности вриједи за свакога док институције не докажу другачије. То се зове владавина права и правна држава која мора имати снажне темеље који једнако важе за све, и Бошњаке и Србе и Хрвате”, поручују из ХНС-а.

У саопштењу се додаје да је све остало аутократија и води у демократски суноврат и тоталитарни начин управљања.

Суд БиХ одбио је јуче приједлог Тушилаштва БиХ о једномјесечном притвору у предмету “Респиратори” за премијера ФБиХ Фадила Новалића, суспендованог директора Федералне управе цивилне заштите Фахрудина Солака и власника компаније “Сребрена малина” Фикрета Хоџића.

Суд је донио одлуку да се сва тројица бране са слободе. Они су осумњичени за нелегалну набавку респиратора из Кине током које је потрошено 10,5 милиона КМ буџетског новца.

Предсједник Високог судског и тужилачког савјета БиХ Милан Тегелтија изјавио је Срни да је од главног тужиоца БиХ Гордане Тадић обавијештен да су њој и њеном сину упућене пријетње које угрожавају њихову безбједност, а директор Дирекције за координацију полицијских тијела Мирсад Вилић рекао је Срни да је ова безбједносна агенција подигла ниво заштите Тадићеве и њене породице након што су добили пријетње путем друштвених мрежа.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана