ХНС осудио закључке СДА: “Дубока држава” врши ударе на рад главног тужиоца

Срна
Foto: hnsbih.ba

МОСТАР - Хрватски народни сабор БиХ саопштио је да закључци Предсједништва СДА представљају “18 унитаристичких захтјева за наставак дискриминације, овладавања правосуђем и елиминисања небошњака из свих елемената друштва у БиХ”.

 

“У тренуцима када у БиХ постоји никад већа потреба за снажним дијалогом због свих отворених политичких питања о реформама изборног законодавства, али и новонасталих политичких околности због наметања одредби од бившег високог представника, СДА је избацила својеврсни унитаристички манифест. Вруће бх љето очигледно је инспирисало представнике СДА да представе 18 закључака којима, вјеровали или не, опет жспашавајуж БиХ”, сматрају у ХНС-у.

ХНС БиХ је одбацио настојања СДА да Споразум из Мостара елиминише из свих будућих разговора које је управо предсједник СДА Бакир Изетбеговић потписао прошле године.

“Ако Изетбеговићу етичка начела придржавања договореног и потписаног Споразума представљају мртво слово на папиру, свједоцима тог споразума (сви релевантни представници међународне заједнице у БиХ) етика и дипломатска култура не дозвољавају игнорисање нечега што су властитим именима парафирали”, истакли су из ХНС-а.

Приједлог измјена Устава и Изборног закона БиХ, који су доставили представници СДА, је приједлог који не рјешава апсолутно ниједно отворено политичко питање, те додатно ствара оквир за стварање једнонационалне бошњачке политичке и институционалне дискриминације и доминације, сматрају у ХНС-у.

“Очекујемо снажну укљученост и максималну озбиљност што хитније, уколико су представници СДА заиста озбиљни политички званичници”, наведено је у саопштењу.

Из ХНС-а су поздравили позиве на јачање представничке демократије, на шта представници ХНС-а, како су истакли, већ двије деценије константно позивају – темељ представничке демократије огледа се кроз легитимно политичко представљање као израз политичке воље у складу с Уставом. Устав БиХ јасно, концизно и недвосмислено препознаје конститутивне народе као темељ политичког, друштвеног и сваког другог живота у БиХ у кључним институцијама на свим нивоима власти.

Хрватски народни сабор БиХ осудио је “константне притиске на правосудни систем које ждубока државаж настала у параобавјештајним и политичким бошњачким круговима врши ударима на рад главног тужиоца”.

“Демократска друштва не смију подлећи притисцима одређених кругова који желе потпуну контролу над трећим стубом власти, доводећи у животну опасност представнике правосуђа, што је недопустиво и тражи конкретне реакције свих релевантних институција које морају заштитити рад правосуђа и омогућити потпуну транспарентност”, навесли су из ХНС-а.

На сједници Предсједништва СДА јуче је донесено 18 закључака. Међу њима је позив ОХР-у да стави ван снаге Закон о непримјењивању одлуке високог представника у БиХ Валентина Инцка који је недавно усвојила Народна скупштина Републике Српске, али оцјена о “непрофесионалном и пристрасном” раду Тужилаштва БиХ са Горданом Тадић на челу и став да је приједлог Правног тима СДА за измјене Устава БиХ и Изборног закона БиХ добра основа за постизање коначног рјешења кроз преговоре свих парламентарних странака.

 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана