Хелез намјерава да потроши стотине милиона марака

Маријана Миљић Бјеловук
Хелез намјерава да потроши стотине милиона марака

САРАЈЕВО - Оклопна возила, муниција и минско-експлозивна средства, хеликоптери, али и нова информациона технологија само су неке од набавки које намјерава да реализује Министарство одбране БиХ у идућим годинама, а за које планира утрошити више стотина милиона марака.

За све те набавке Министарство одбране БиХ скројило је одлуке и упутило их у фазу консултација, а након тога требало би да се нађу на сједници Савјета министара БиХ.

За набавку оклопних возила Министарство одбране планира у идуће три године да утроши 43,14 милиона марака, односно у идућој 15 милиона те по 14,07 милиона марака у наредне двије године. Новац за те намјене планиран је из буџета институција БиХ, али и из донација.

Када је ријеч о набавци муниције и минско-експлозивних средстава за попуну резерви Оружаних снага (ОС) надлежно министарство до 2033. године планира да утроши 156,22 милиона марака.

- Разлог за доношење ове одлуке јесте подизање степена борбене спремности ОС кроз ревитализацију неискориштених ресурса и потенцијала БиХ те њихово стављање у функцију изградње обрамбених способности - наведено је у образложењу одлуке, у којој стоји да ће се новац за те намјене обезбиједити из буџета институција БиХ.

Такође, спремљена је и измијењена одлука набавке хеликоптера, а у истој је наведено да је генералном секретару Савјета министара упућен приједлог одлуке о одобравању новца из текуће резерве буџета БиХ за 2023. годину за те намјене.

- Том одлуком предвиђено је осигурање додатног новца за реализацију вишегодишњег пројекта набавке хеликоптера, што укупно износи 12,47 милиона КМ. Рок за реализацију је крај 2027. године. Међутим, одлука која је упућена генералном секретару још увијек није усвојена - наведено је у одлуци.

Министарство одбране планира набавку и нове теренске униформе за војнике у оквиру Програма вишегодишњих капиталних улагања до 2030. године, а процијењена вриједност те куповине тешка је 38,96 милиона марака. За те намјене је у буџету за идућу годину планирано 2,92 милиона марака, а идућих година, односно све до 2030. предвиђају утрошено по 4,64 милиона.

Поред тих планова, Министарство одбране намјерава да за надоградњу платформе система електронског пословања у самом ресору, али и ОС потроши 1,50 милиона КМ до краја 2025. године.

Најскупља одлука коју министарство на чијем је челу Зукан Хелез планира реализовати јесте вишегодишњи пројекат обнављања и модернизација постојећих и успостава нових система и сервиса К4 у Министарству одбране и ОС. Процијењена вриједност тог пројекта је 375,59 милиона марака, а рок реализације је крај 2032. године.

- Модерни комуникацијски и информациони систем за пружање потребних сервиса чине министарство и ОС функционалнијим, флексибилнијим и продуктивнијим те способнијим да у информатичком и комуникацијском смислу дјелују самостално, као и да сурађују са партнерима - наведено је у образложењу одлуке.

Министарство одбране БиХ је за 2024. годину затражило буџет тежак чак 1,7 милијарди марака, што је оцијењено као сулудо. Такође, из Српске су поручили да нити једна одлука из Министарства одбране неће проћи на Савјету министара све док је Хелез министар и то због свих информација које је изнио у јавности, а које су демантоване и од стране надлежних институција. 

Буџет за 2024.

Приједлог буџета институција на нивоу БиХ још није завршен иако је из Министарства финансија и трезора БиХ најављено да ће то бити до краја новембра.

- Како буџетски корисници нису дали своје приједлоге о питању смањења трошкова унутар својих буџета за три процента ми смо почели за сваку институцију појединачно то да радимо. Односно, самоиницијативно смањујемо трошкове - казао је “Гласу” министар Срђан Амиџић. Такође, он је још раније поручио да је захтјев Министарства одбране за 2024. већи од комплетног буџета свих осталих 75 корисника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана