Хакери вратили папирне упутнице и рецепте

Данијела Бајић
Хакери вратили папирне упутнице и рецепте

БАЊАЛУКА - Пацијентима који ових дана требају на преглед, контролу, по упутницу или рецепт здравствена заштита, увјеравају надлежни у Српској, неће бити ускраћена, упркос хакерском нападу на Интегрисани здравствени информациони систем (ИЗИС), који од недјеље није у функцији.

Амбуланте и здравствене установе које су у ИЗИС-у, од Фонда здравственог осигурања добили су инструкције да се, док овај проблем траје, врате на стари начин рада, односно да упутнице и рецепте пишу на папир, што ће, тврде у домовима здравља, створити додатне потешкоће здравственим радницима и изазвати велике гужве у чекаоницама.

- Менаџмент је одржао састанак на којем је, између осталог, констатовано да осигураници не смију да трпе због напада на ИЗИС. Здравствене установе су обавијештене да пацијенте не смију враћати и да им мора бити пружена потребна здравствена услуга - саопштено је из фонда, који је уочи Нове године био мета високософистицираног хакерског напада, приликом којег су коришћене тактике уобичајене међу напредним хакерским групама.

Имајући у виду комплексност овог информационог система, из фонда су истакли да ће бити потребно одређено вријеме да систем нормално и у пуном капацитету профункционише.

Како су истакли из Дома здравља у Бањалуци у вријеме радних дана све службе, центри и одјељења, као и амбуланте породичне медицине на територији овог града ће радити као и до сада.

- Редукцију рада од данас ће бити у седам теренских лабораторија. До даљег ће радити само Централна лабораторија на локалитету Поликлиника, лабораторија на локалитету Центар - Борик и лабораторија у Служби хитне медицинске помоћи - истакли су у овој здравственој установи.

Додали су да ће пацијенте, који припадају теренским лабораторијама, примати по распореду рада у лабораторије које ће радити.

- Школске стоматолошке амбуланте настављају са радом у првој смјени од седам од 14 часова, изузев амбуланте у склопу ОШ “Десанка Максимовић” у Драгочају - рекли су у овој здравственој установи, која је, како истичу, обезбиједила довољну количину папирних образаца.

Пацијенти су дужни да приликом доласка код доктора донесу на увид налаз и мишљење са препорученом терапијом и кутије лијекова које користе.

- Такође добићемо привремена писана упутства на који начин да поступамо са пацијентима који се налазе на боловању у смислу који документ смијемо и можемо издати у новонасталим околностима - истакли су у овом дому здравља и напоменули да ће бити извршена двострука контрола издавања рецепата за опојне дроге пацијентима који користе ову врсту терапије.

Директор Дома здравља Владимир Марковић рекао је за “Глас Српске” да су добили обавјештење да у наредном периоду пацијенте примају без електронске картице, јер ће фонд финансирати здравствену заштиту за све грађане, осигуране и неосигуране.

- Настојаћемо да наши пацијенти што мање осјете проблеме у које смо ни криви ни дужни запали. Здравствене услуге ћемо наставити пружати као и до сада, једино што ћемо податке евидентирати путем наших интерних протокола, односно уписивати у здравствене картоне - казао је Марковић.

Највише га, каже, плаши како ће се ускладити са апотекама, које лијекове издају на електронски рецепт, али и мјесечно извјештавање здравствених установа о броју прегледаних према фонду.

- Колико ће овај проблем трајати нико не може да предвиди. Оно што знам јесте да је напад био изузетно озбиљан, пуно тога је пореметио у функционисању ИЗИС-а. Сада ће требати неке ствари поново поставити на ноге, које су биле далеко одмакле. Најважније је да је база података, што се тиче пацијената сачувана - казао је Марковић.

Како запослени у другим здравственим установама, тако су се и они у Дому здравља Бијељина наоружали великим стрпљењем и снабдјели обрасцима за рецепте и упутницама у наредним данима.

- Пацијенти не смију да трпе, једино што ће морати дуже да чекају, јер неће све ићи тако брзо као што је ишло. Сада ћемо морати све ручно да уписујемо и прописујемо, што ће нам одузети много више времена - казала је помоћник директора за медицинска питања у Дому здравља Бијељина Гордана Савин.

Додали су да су од момента када се напад десио сви на ногама, тражећи најбоље рјешење како премостити овај проблем.

Кривично дјело

Полицијска управа Бањалука и Јединица за високотехнолошки криминалитет Управе криминалистичке полиције Министарства унутрашњих послова (МУП) РС спроводе истрагу и вези са хакерским нападом на ИЗИС, а обратиће се и Европолу за размјену оперативних информација и искустава. Како је саопштено из МУП-а, у недјељу је запримиљена пријава Фонда здравственог осигурања РС да није могуће приступити ИЗИС-у те су изашли на лице мјеста и увиђајем утврдили да је ријеч о хакерском нападу, о чему је обавијештен дежурни тужилац Окружног тужилаштва Бањалука, која се изјаснила да је ријеч о кривичном дјелу израда и уношење рачунарских вируса у стицају са кривичним дјелом изнуда из Кривичног законика Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана