Григорова: Русија ће имати значајну улогу у будућем дијалогу на Балкану

Срна
Foto: Viaevrasia.com

БАЊАЛУКА - Професор Историјског факултета Софијског универзитета “Свети Климент Охридски” Дарина Григорова сматра да ће Руска Федерација имати значајну улогу када дође до дијалога на Балкану.

”Потребно је да се прво заврши Руска специјална војна операција у Украјини, а онда ће вјероватно доћи та преломна година када ће бити одлучено шта ће бити на Балкану”, рекла је Григорова која је доктор историјских наука, а у Бањалуци учествује на међународном скупу “Балкански дијалог”.

Григорова, која је на скупу имала излагање о теми “Поглед бугарске дипломатије на распад Совјетског Савеза”, истакла је да се Совјетски Савез распао под утицајем унутрашњег фактора за разлику од бивше Југославије која је нестала под утицајем спољног фактора.

Она је рекла да би, да није било пада Берлинског зида и да је остала совјетска војска у Источној НЈемачкој, ситуација вјероватно била другачија у смислу распада Совјетског Савеза, али је бивши предсједник Михаил Горбачов одустао од тога.

На међународном скупу “Балкански дијалог”, који ће трајати три дана, учествоваће доктори наука и професори из Русије, Србије и Републике Српске, а међу њима су и академици Јелена Гускова и Никита Бондарев, руски амбасадор у БиХ Игор Калабухов.

Организатори научног скупа су Фонда за подршку јавне дипломатије “Горчаков” из Москве и Факултет безбједносних наука Универзитета у Бањалуци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана