Грајф: Јасеновац је балкански Аушвиц

Танјуг
Грајф: Јасеновац је балкански Аушвиц

БЕОГРАД - Израелски историчар Гидеон Грајф, који је анализирао систем концентрационих логора нацистичког Аушвица и усташког Јасеновца, њихове слицности и разлике, закључио је да је "Јасеновац балкански Аушвиц", што је и наслов његове монографије која је, уз подршку Министарства спољних послова Србије, преведена и на српски језик, пишу "Вечерње новости".

"Системи оба логора су били зли, врло окрутни, садистички. Нацисти и усташе брутално су истребљивали људе, потискујући било какав морални кодекс. У њима није било ни трунке обичне људске саосјећајности. Ни милости није било. Био сам изненађен колико су слицни, али и колико се разликују", рекао је Грајф у интервуу за "Новости".

Према његовим ријечима, разлика између Аушвица и Јасеновца била је у томе што су усташе уживале у убијању својих жртава, док су Нијемци користили гасне коморе, убијали су их стерилно, нису жељели да им жртве буду пред очима.

"Усташе су, међутим, уживале да виде нечију патњу, нечији пољедњи уздах. Уживали су у убијању. Обожавали су смрт", рекао је Грајф.

У својој сутдији, првој компаративној анализи Јасеновца и Аушвица у свјетској историографији, на око седам стотина страна Грајф је описао педесет седам усташких метода убијања и мучења људи.

"Уз поклич ''За дом спремни'', усташе су своје жртве, прије свих Србе, давиле у Сави, тровале цијанидом, топиле у сапун, убијале чекићем, маљем, вјешале их, цупале им гркљане, одсјецале тестисе, вадиле им дијелове утробе, убијале труднице струјом... Дјечје главе разбијали су о зидове. За све ове методе свирепог убијања које су примијењивале усташе у Јасеновцу постоје докази", навео је Грајф.

Оцијенио је да су усташе очгледно жељеле да надмаше злочине Нијемаца, и у Јасеновцу су у томе и успјеле, али, како је истакао, врхунац усташких злодјела су концентрациони логори за дјецу, које ниједан њемачки логор није имао.

"Логори у којима су дјеца изгладњивана до смрти типичан су усташки изум, који потврдује најмонструознији, непоновљив злочин", истакао је израелски историчар Гидеон Грајф.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана