Градови Српске обасјани тробојкама (FOTO)

GS
Градови Српске обасјани тробојкама (FOTO)

БАЊАЛУКА - Градови широм Републике Српске вечерас су у бојама српске тробојке, као знак јединства народа у дану када је Генерална скупштина УН изгласала резолуцију о Сребреници.

Палата Републике у Бањалуци вечерас је освјетљена у бојама застава Републике Српске и Србије, а у бојама српске заставе вечерас су институције у готово свим градовима Републике.

Генерална скупштина УН усвојила је данас антисрпску резолуцију о Сребреници за коју је гласало 84 држава, 87 је било против и уздржано, док 22 земље нису гласале.

A building with a flag painted on itDescription automatically generated

Ову резолуцију, која је иницирана без одлуке Предсједништа БиХ, гласом је подржао и представник сталне мисије БиХ у УН који је тако наступио као представник Бошњака, а не сва три конститутивна народа.

Свјетски медији о усвајању резолуције

Начелник општине Козарска Дубица Раденко Рељић изјавио је да је усвајање резолуције о Сребреници у Генералној скупштини УН болно за све потомке страдалника, почев од оних који су уморени у јасеновачком логору.

A building with red and blue lightsDescription automatically generated

Рељић је подсјетио да је Козарска Дубица у току Другог свјетског рата од руку њемачких нациста и Независне Државе Хрватске остала без 53 одсто становништва и као таква била најстрадалија општина.

Он је истакао да је стога непојмљиво да данашњим изгласавањем резолуције о геноциду у Сребреници Генерална скупштина УН сврста српско становништво, између осталог, Козарске Дубице, међу геноцидне људе.

A building with red and blue lightsDescription automatically generated

"Ја сам дијете из породице која је изгубила бројне потомке током Другог свјетског рата. На најмонструознији начин људи су мучени и убијани у јасеновачком логору и како је сада могуће да један страдалнички народ какав је из поткозарских општина буде проглашен геноцидним, а опште је познато да је страдао од оних који су починили геноцид у протеклом периоду", рекао је Рељић.

A group of people standing in front of a buildingDescription automatically generated

Он је указао да се усвајањем резолуције о Сребреници у Генералној скупштини УН десио преседан под притисцима великих сила, јер је овај документ изгласан без натполовичне већине земаља, што се није деслио у историји свјетске организације.

A building with lights on the sideDescription automatically generated

Рељић је рекао да је зграда општине Козарска Дубица вечерас освијетљена бојама заставе Републике Српске и Србије као знак јединства и показатељ да је српски народ увијек заједно без обзира на околности и ситуације које га задесе.

A building with red and blue lightsDescription automatically generated

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана