Градоначелник Требиња о опструкцијама изградње аеродрома: Ако Бисера неће да помогне, нека не одмаже

Маријана Миљић Бјеловук
Градоначелник Требиња о опструкцијама изградње аеродрома: Ако Бисера неће да помогне, нека не одмаже

БАЊАЛУКА - Људи из БиХ одлазе управо због особа као што је министарка иностраних послова БиХ Бисера Турковић која себи даје за право да успорава историјске пројекте. Ако неће да помогне нека не одмаже, поручио је то градоначелник Требиња Мирко Ћурић.

“Глас Српске” је у петак објавио да је Турковићева дан уочи сједнице Савјета министара БиХ повукла позитивно мишљење на меморандум о разумијевању и сарадњи између Србије и БиХ у вези са изградњом аеродрома у Требињу. Због тога је на сједници само утврђен приједлог основа за вођење преговора ради закључивања тог меморандума. Све то подразумијева дужу процедуру и пролонгирање потписивања меморандума.

- Људи из Српске и БиХ одлазе управо због таквих особа које себи дају за право да на неки начин успоравају историјске пројекте. То је страшно. Управо такви политичари као што је Турковићева треба да носе терет анализа о одласку становништва - казао је “Гласу Српске” Ћурић.

Нагласио је нико није против тога да се ради у складу са законом и да се испоштују процедуре.

- Али зашто да нешто радимо за 10 и 15 дана или мјесеци, па и година ако то можемо одмах. Ако можемо нешто убрзати хајте људи да то и урадимо. Нико се није сродио са функцијом, ни ја као градоначелник, ни она на позицији на којој је тренутно. Ако не може помоћи не треба да одмаже. Требало би да пусти људе да раде свој посао - поручио је Ћурић.

Посјетио је да је ријеч о инвестицији која би директно требало да запосли 300 људи, те неколико стотина индиректно.

- Сви знамо да је Требиње туристичко мјесто. Имамо посјете из 90 земаља годишње. Замислите чему би све тај аеродром овдје могао да допринесе! Не само да би се додатно развио наш град, већ цијела Српска и БиХ. Према томе, дајте људи немојте да шаљете тако лоше поруке и да буде она варијанта, фали ти један папир, јер увијек ће наћи да нешто недостаје -  навео је Ћурић.

Он је нагласио да сви знају шта је било прије 50 година када је политика тог времена одлучила да аеродром управо буде у Дубровнику иако је локација била боља Требиње.

- Али десило се тако како се десило. Политика тог времена је тако одлучила. Али ево сада је дошло вријеме, нова шанса. Ми смо сада нашли и инвеститора и сада, ето то, некоме из Сарајева смета. Нека они раде своје што се тиче Федерације. Ми ћемо наставити да размишљамо о нашем ентитету. Радићемо на развоју РС па самим тим ће се развијати и БиХ - нагласио је Ћурић.

Министар комуникација и транспорта БиХ Војин Митровић рекао је да ће због потеза Турковићеве процедура до формирања меморандума па и његово само потписивање између БиХ и Србије бити много дуже и пролонгирана за неколико корака. 

- То је један дужи процес, али испунићемо ми и ту форму па се вратити поново на Савјет министара. Сада документ који је усвојен у сриједу на Савјету министара иде на Предсједништво БиХ које би требало да да своју сагласност. Онда ми ступамо на сцену и формирамо групу која ће се бавити усаглашавањем и преговорима те утврдити нацрт меморандума за који је потребно тражити мишљење свих потребних институција - рекао је Митровић. Након свих тих корака нови меморандум наћи ће се на сједници Савјета министара БиХ.

Експропријација

У Министарству саобраћаја казали су “Гласу Српске” да је обезбијеђен новац за експропријацију земљишта за аеродром у Требињу, која би ускоро требало да почне. У овом министарству навели су и да надлежни раде на испуњењу свих других услова по питању важног пројекта у највећем граду Херцеговине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана