(Градо)начелничку фотељу циљају посланици, директори, љекари...

Маријана Миљић Бјеловук
(Градо)начелничку фотељу циљају посланици, директори, љекари...

БАЊАЛУКА - Политичке партије у Републици Српској знају имена кандидата који ће у трку на предстојећим локалним изборима, а оно што је већ јасно је да ће, поред знатног броја начелника и градоначелника који ће се борити за нови мандат, и посланици те поједини директори школа, али и професори у битку за фотељу.

Централна изборна комисија (ЦИК) БиХ расписала је изборе за 6. октобар, а рок за пријаву и овјеру политичких странака и независних кандидата истекао је у петак.

Двије највеће странке у Српској - СНСД и СДС најавиле су да ће имати кандидате у свим локалним заједницама у Републици Српској.

- СДС већ увелико објављује имена кандидата који ће у трку за начелнике и градоначелнике. Оно што је сигурно јесте да ће актуелни градоначелници и начелници из реда СДС-а бити кандидати и за нови мандат  - казао је “Гласу” лидер те странке Милан Миличевић.

До сада је, како је навео, та странка промовисала кандидате који ће у трку за начелника Власенице, Вукосавља, Челинца.

- Имаћемо кандидате у већини локалних заједница - казао је Миличевић.

Адути СДС-а

Тако ће у трку из СДС-а за начелника Берковића Бојан Самарџић, Вукосавља Бојан Ракић, Власенице Славиша Мазић, а Челинца Александар Крејић.

- За нови мандат бориће се и актуелни градоначелник Бијељине Љубиша Петровић, док ће у трку за градоначелничку позицију и једна жена, односно актуелни посланик СДС-а у НСРС Маја Драгојевић Стојић и она ће бити кандидат за градоначелника Приједора - навео је Миличевић, који је потврдио да ће у трку за још један мандат за начелника Теслића. 

На мегдан Миличевићу ће, по свему судећи, изаћи Недељко Керић, који је заједнички кандидат СНСД-а и СПС-а за начелника Теслића.

И на прошлим локалним изборима Драгојевић Стојић била је у трци за избор градоначелника Приједора, али је изгубила од СНСД-овог Далибора Павловића, који се на тој функцији задржао свега годину, а на пријевременим изборима у том граду, који су одржани крајем 2021. године, побиједио је кадар исте странке Слободан Јавор.

Битку у Приједору, како сада ствари стоје, водиће Драгојевић Стојић и Јавор. 

- Приједлог свих мјесних одбора је да ја будем кандидат за градоначелника. То треба да потврди Градски одбор. Чим се то деси, званично ћу објавити кандидатуру - казао је “Гласу” Јавор који је и предсједник Градског одбора СНСД-а Приједор.

Када је ријеч о Бијељини, СНСД још није донио одлуку ко ће изаћи на црту СДС-овом Љубиши Петровићу,  а у Градском одбору те странке у Бијељини казали су да ће до почетка јуна изаћи са именом кандидата.

- Све је договорено. Име нашег кандидата саопштићемо до почетка јуна  - казали су “Гласу” у Градском одбору  СНСД-а Бијељина.

Нова лица у Дервенти

Оно што је сада већ извјесно јесте да се у Дервенти неће борити актуелни градоначелник и кадар СНСД-а Милорад Симић.

СНСД је већ објелоданио да ће у трку за првог човјека Дервенте актуелни посланик те странке у Народној скупштини Игор Жунић,  док ће му из СДС-а на мегдан изаћи Владо Ковачевић којем је ово други пут да се кандидује за ту функцију.

СДС је већ објавио да ће имати кандидата и за градоначелничку позицију у сусједном Прњавору, односно у битку на предстојећим изборима за ту позицију ући ће Милан Петровић, актуелни посланик те странке у републичком парламенту.

Још раније је најављено да ће се актуелни градоначелник Прњавора и кадар СНСД-а Дарко Томаш борити за нови мандат, али од њега нисмо успјели добити потврду.

СНСД је већ такође најавио да ће се за нови мандат на челу Лакташа борити актуелни градоначелник Мирослав Бојић, али и Драган Вођевић из Мркоњић Града који циља нови четворогодишњи мандат.

У опозицији наводе да још нису одлучили ко ће се борити за фотеље у овим локалним заједницама.

Борба за Херцеговину

Лидер СНСД-а Милорад Додик потврдио је претходних дана и да ће актуелни градоначелник највећег града у Херцеговини Мирко Ћурић у трку за нови мандат, док је заједнички кандидат опозиције за ту функцију професор Лазар Радан. Његову кандидатуру за ову функцију Листа за правду и ред најавила је још у октобру прошле године.

Такође, опозиција је већ саопштила да ће посланик СДС-а у Народној скупштини Огњен Бодирога бити кандидат за начелника Фоче, а актуелни начелник те локалне заједнице и кадар СНСД-а Милан Вукадиновић наводи да још није одлучено ко ће испред те странке бити кандидат за локалне изборе.

- Поштоваћу одлуку органа странке. За сада све иде у том смјеру да ја будем кандидат. Видјећемо да ли ће тако и бити - казао је “Гласу” Вукадиновић.

Општински одбор СНСД-а донио је одлуку да Миодраг Парежанин буде кандидат СНСД-а за начелника Билеће. Он је тренутно директор Основне Школе “Петар Други Петровић Његош” у Билећи.

За нови мандат, по свему судећи, бориће се и актуелни начелник Билеће, СДС-ов Веселин Вујовић.

- Све за сада иде у том смјеру да ја будем поново кандидат. О свему ћемо се огласити у року  - рекао је “Гласу” Вујовић.

Њима ће се придружити и Михајло Вујовић који је још раније најавио своју кандидатуру за начелника Билеће, а ријеч је о бившем менаџеру у тој локалној заједници.

Још један народни посланик опозиције ће, како сада ствари стоје, у трку за фотељу на локалу, а ријеч је о Вукоти Говедарици који ће бити кандидат за начелника Гацка. По свему судећи, у тој локалној заједници биће више кандидата за начелника јер је СПС предложио свог Синишу Мандића.

Са именом још није изашао Општински одбор СНСД-а Гацко и то због постојања двије струје у том одбору које не могу да се усагласе о имену кандидата који ће у трку за начелничку фотељу. 

И Вујичић у игри

СНСД разматра и могућност да актуелни посланик те странке у Представничком дому Парламента БиХ Мирослав Вујичић уђе у трку за начелника на предстојећим локалним изборима и то у општини Источна Илиџа.

 - Још разматрамо ту опцију. Видјећемо шта ће бити и какву одлуку ће донијети страначки органи  - казали су “Гласу” у СНСД-у.

Бањалука

За првог човјека највећег града у Српској бориће се више кандидата. Поред актуелног градоначелника и кадра ПДП-а Драшка Станивуковића, свог кандидата представио је и СНСД, а ријеч је о љекару Николи Шоботу. Борбу за Бањалуку претходно је најавила и предсједница Народног фронта Јелена Тривић те Давор Драгичевић. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана