СРПСКА ТЕ ЗОВЕ: Ово су поруке са говорнице (ВИДЕО, ФОТО)

ГС
Foto: Д. Поздеровић

БАЊАЛУКА - На Тргу Крајине у Бањалуци почео је велики народни митинг "Српска те зове" са којег ће бити поручено да Републику Српску и српски народ нико не може и неће понизити, ма гдје и какве одлуке буду доношене.

На Тргу Крајине који је пун грађана из цијеле Републике Српске, Србије и дијаспоре, као и улице које воде ка њему, истакнуте су српске тробојке, те транспаренти подршке руководству Републике Српске, њеним институцијама и борби српског народа за слободу.

Учесници скупа држе фотографије српских жртава из Подриња, међу којима има и убијене српске ђеце. Један од бројних грађана који су се вечерас слили на Трг Крајине држи српску тробојку на којој се види лик предсједника Русије Владимира Путина.

Великом народном митингу присуствују предсједник Републике Српске Милорад Додик, српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић, предсједник Владе Српске Радован Вишковић, предсједник Народне скупштине Српске Ненад Стевандић, предсједник Скупштине Србије Ана Брнабић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Никола Селаковић, сенатор Српске Александар Вулин.

Присуствују и представници бројних институција Српске, те Српске у заједничким институцијама БиХ, локалних заједница, академске заједнице, невладиног сектора проистеклог из Одбрамбено-отаџбинског рата, као и званичници из јавног друштвеног и политичког живота.

Митинг је почео интонирањем химни "Моја Република" и "Боже правде".

Предсједник СП-а Петар Ђокић рекао је да су народ и звначници Републике Српске, као и српски представници у институцијама БиХ одлучни да се заштите интереси Српске и српског народа и тековине Одрбрамбено-отаџбинског рата.

Ђокић је у обраћању на митингу "Српска те зове" на Тргу Крајине нагласио да су се Срби изборили за Републику Српску јер је она мјера слободе сигурности и равноправности, што свјетски моћници желе да одузму, али им је поручио да одустану од тог нечасног посла јер ће бити поражени и понижени, а Срби часни као што су били кроз цијелу историју.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић поручио је да је Република Српска држава мира, али да се никога не плаши, те да је свако ко жели да живи у миру добродошао у Српску, али не и они који желе да је прогласе геноцидном.

"Нисте добродошли ако желите да нас укидате, а нацисте награђујете. Треба да знате, браћо и сестре, исто што смо вам рекли када смо Републику Српску стварали - у нашем срцу нема мржње, никога не освајамо и никоме не пријетимо, али у нашем срцу нема ни страха", рекао је Стевандић у обраћању на народном митингу "Српска те зове" у Бањалуци.

Он је поручио да Срби не очекују милост и правду коју сами не могу да стварају и сачувају и да је српски народ сам извојевао своју правду својом борбом, проливеном крвљу и ударањем темеља Републике Српске као највеће тврђаве српског народа.

"Прије 34 године овђе се окупило исто оволико људи који су одлучили да не прођемо као 1941. године, да нам се не понове Јасеновац, Пребиловци, Јадовно... Све то огорчење и бол који су нам нанијели није од нас направило нељуде, никога не мрзимо и у томе је величина нашег народа", истакао је Стевандић.

Он је додао да Срби знају да цијене туђе сузе, те поручио да Срби не дају своју Републику Српску, да не желе туђе и да нико не треба да креће у акцију против Српске, јер је довољно јака да се одбрани.

"Знамо колико је велика одговорност на нама и она коју нам ви својим бројем и подршком дајете, али и она пред будућности да наша ђеца не иду у ратове и сачувамо Републику Српску као државу мира", рекао је Стевандић.

"Вечерашњи протест одлучан и снажан глас против неправде коју спремају у УН и желе да српски народ прогласе геноцидним, да му набаце неправду и оптужбу са којом треба да живе нове генерације. Желе да пониште све токове историје у којима је српски народ био на страни слободе и правде и који се борио и изборио и у Првом и Другом свјетском рату", рекао је Ђокић.

Он је навео да су се наши преци жртвовали како би живјели у праведним друштвима, али да данас велике, моћне силе које широм свијета шире неправду желе да у направду гурну српски народ и да га прогласе геноцидним.

"Зато смо овђе заједно, у историјском тренутку и скупу који чини народ Српске и Србије јер снага је у јединству, а ми то данас показујемо", поручио је Ђокић.

Предсједник Демоса Недељко Чубриловић рекао је да је српски народ у преломним тренуцима увијек знао да изабере прави пут, те да је тај тренутак и овај данашњи.

Чубриловић је истакао да велики број грађана који присуствује народном скупу "Српске те зове" говори да Република Српска и њено рукводство има велику подршку народа.

"Нисмо данас овђе да подржавамно ниједног појединца, посланика, Владу, него дамо подршка Републици Српској", рекао је Чубриловић обраћајући се на великом народном митингу у Бањалуци.

Он је напоменуо да оно што се припрема српском народу кроз некакву резолуцију нема правно дејство, те упозорио да ће оставити негативне посљедице, а то је допринос још лошијим односима у БиХ.

"Живјеће овај народ и послије ових лоших тренутака јер је то кроз историју показала да умије", поручио је Чубриловић.

Предсједник Народне партије Српске Дарко Бањац поручио је да данас из Бањалуке да српски народ подиже глас против намјере да га прогласе геноцидним.

"Хоће да окрену историју и онда ми кажу да смо на европском путу и да треба да говоримо дипломатски. Борићемо се за своју слободу, правду и истину и чињенице стоје иза нас. Не интересују ме ни санкције ни пријетње", рекао је Бањац, обраћајући се на народном митингу "Српска те зове" у Бањалуци.

Бањац је поручио да српски народ неће дати своју слободу, своје институције, имовину и Републику Српску.

"Хоће да један народ слободарски, поносни и јуначки који је кроз вијекове доносио слободу себи и другима, који је страдао и борио се против фашизма и нацизма, прогласе геноцидним, а Републику Српску геноцидном, да дају епитет нашим покољењима", рекао је Бањац.

Он је истакао да су сви они који желе да на тај начин науде Србима и Српској заборавили Јасеновац, Јадовно, Крагујевац, Пребиловце и остала стратишта српског народа.

"Ти фашисти сада се усуђују да нашем народу ставе епитет геноцидног народа и да се десио геноцид тамо гђе га није било", рекао је Бањац.

Он је изразио жаљење што представници опозиције нису разумјели важност оваквог окупљања и подрже свој народ.

Предсједник Скупштине Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Бранимир Којић позвао је све Србе да се окупе око Републике Српске, јер је света обавеза да се чува сјећање на српско страдање.

Којић је истакао на митингу "Српска те зове" да се слободарски српски народ окупио вечерас на Тргу Крајине у Бањауци да би подигао глас против неправде, притисака и наметања.

Он је истакао да Србима убијају право на говор, да кажу да су страдали, истакавши како српске борце свакодневно тамниче, подижу оптужнице приотив истих људи више пута и против сваког слобнодоумног Србина, па и предсједника Републике Српске, чије потврђивање, како сматра, мора да се деси у Генералној скупштини УН.

"Никада нећемо прихватити лажне резолуције", истакао је Којић и подсјетио да је међународна незавинска комисија доказала да се у Сребреници није десио геноцид.

Он је истакао да нико не треба да се плаши наметнутог закона Валентина Инцка, нико не смије да ћути због личног комодитета.

Којић је подсјетио да је у Подрињу страдали 3.267 Срба, те истакао како желе истину и правду. Указао да је 80 одсто страдало у период од маја 1992. до марта 1993, што показује размјере страдања.

"Убијено је 72 српске ђеце, а више од 800 остало без иједног или оба родитеља, много је ђеце која нису била ни рођена када су остали без очева", нагласио је Којић.

На Тргу Крајине у Бањалуци одржава се велики народни митинг "Српска те зове" са којег се шаљу поруке да Републику Српску и српски народ нико не може и неће понизити, ма гђе и какве одлуке буду доношене.

Велики народни скуп прате бројне новинарске екипе.

Повод за окупљање је резолуција о Сребреници о којој ће се расправљати у мају у Генералној скупштини УН.

На митингу ће говорити представници политичког руководства Републике Српске, представници борачких удружења проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата и различитих удружења грађана. Министарство унутрашњих послова Републике Српске предузеће појачане мјере безбједности.

Аутобуси су у Бањалуку стигли из Требиња, Братунца, Власенице, Приједора, Добоја…

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана