Говедарица се удомио и понизио СДС

Дарко Момић
Говедарица се удомио и понизио СДС

Бањалука - Предсједник СДС-а Вукота Говедарица изазвао је нову буру у партији након што се кандидовао за делегата у Вијећу народа Републике Српске, јер га једни оптужују да је тиме омаловажио функцију првог човјека ове странке, док други бране његов потез и сматрају га потпуно логичним и оправданим.

Према ријечима огорчених чланова ове странке, Говедарица је тим потезом понизио институцију предсједника СДС-а, али и нанио љагу цијелој странци, јер се ниједан предсједник СДС-а, али ни било које друге странке, никада није кандидовао за функцију делегата у Вијећу народа РС.

- То што је урадио Говедарица је понижење за СДС, јер је то исто као када би се неки начелник општине након што оде са те функције кандидовао за члана Савјета мјесне заједнице. Мјесто делегата у Вијећу народа РС није политички нимало престижно, за разлику од мјеста делегата у Дому народа БиХ, који важи за наш “Дом лордова”, јер у њему сједе угледни партијски функционери - каже један од огорчених чланова и функционера ове странке, који је желио да остане анониман.

Он додаје да се Говедарица није кандидовао у Дом народа БиХ зато што је ту фотељу обећао Младену Босићу, који га је практично устоличио на трон предсједника СДС-а.

- Ни тај потез није наишао на подршку унутар странке, јер многи сматрају да је Босић најодговорнији за катастрофално стање у којем се тренутно налази СДС. Говедарица је кандидовањем за Вијеће народа РС практично признао и да није сигуран да ће остати на челу странке након предстојећих унутарстраначких избора, па је пожурио да се обезбиједи и засједне у пристојно плаћену фотељу делегата - каже наш саговорник.

Искључени члан СДС-а Борис Јеринић каже да је Вукота Говедарица омаловажио институцију предсједника СДС-а, али и погазио властите ријечи.

- “Ја немам резервни положај, ја нећу у Дом народа, ни у Вијеће народа РС и нећу више бити предсједник СДС-а ако изгубим”. Нисам то ја рекао, већ Вукота Говедарица када је Главни одбор одлучивао о томе да ли ће бити кандидат за предсједника РС. Он је мене искључио из СДС-а и нема потребе да мени било шта објашњава, али нека објасни онима који су гласали за искључење и распуштање најјачег градског одбора СДС-а, а којима је заузврат обећао позиције само да буду на његовој страни - каже Јеринић.

С друге стране, потпредсједник СДС-а Наде Планинчевић тврди супротно и каже да потез Говедарице није никакво понижење.

- Зашто би било понижење? То је потпуно логичан и оправдан потез. Код нас се очекује да ако је неко први, да буде мазохиста. Могао је ићи и у Дом народа БиХ на престижнију и боље плаћену функцију, али није. Вијеће народа РС је у Бањалуци, ту је и сједиште странке и тај потез је потпуно логичан - каже Планинчевић.

Он каже да се тај потез не може тумачити ни као одступница у страху да неће остати на челу странке након предстојећих унутарстраначких избора.

Вукота Говедарица није одговарао на наше позиве.

Листе СНСД-а

 

Члан Главног одбора СНСД-а Игор Жунић рекао је јуче да ће носиоци листа ове странке за Дом народа БиХ бити Лазар Продановић, Душанка Мајкић, Никола Шпирић и Средоје Новић.

- Носиоци листа за Вијеће народа су Јасна Лукић, Драгољуб Давидовић, Милица Марковић и Драгана Ристић. На приједлог посланика СНСД-а Дениса Шулића носилац листе за Вијеће народа из реда бошњачког народа је Игора Бошњак, а на приједлог Жељке Стојичић носилац листе из реда хрватског народа је Нада Тешановић - рекао је Жунић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана