Гориво за три мјесеца поскупјело 40 одсто

Маријана Миљић Бјеловук
Гориво за три мјесеца поскупјело 40 одсто

БАЊАЛУКА - Цијене нафтних деривата на тржишту БиХ за три мјесеца повећане су за рекордних 40,3 одсто, а да ли ће гориво на домаћим пумпама достићи и цијену од четири марке, па и више по литру, није могуће за сада прогнозирати.

У најновијој анализи Одјељења за макроекономију Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ наведено је да од краја маја 2020. године цијене нафтних деривата у БиХ биљеже стални тренд раста.

- Дешавања у Украјини утицала су на интензивирање тренда раста цијена, тако да је, према посљедњим доступним објављеним подацима, у 15. недјељи ове године цијена дизел горива порасла за 40,3 одсто, а бензина за 28,2 одсто у односу на прву седмицу 2022. године  - наведено је у анализи Одјељења за маркоекономију УИО.

Из Спољнотрговинске коморе (СТК) БиХ поручили су да прате сваки дан дешавања на свјетском тржишту.

- Бојимо се да ће сва та дешавања у свијету која су довела до раста цијена енергената потрајати. Цијена горива се стабилизује пар дана, па затим порасте. Гориво је посљедњих дана на бензинским пумпама у БиХ поново поскупјело од пет до 10 фенинга по литру - рекао је секретар Удружења међународних друмских превозника терета при Спољнотрговинској комори БиХ Зијад Синановић.

Нагласио је да нико тренутно не може дати озбиљан одговор да ли би цијена горива могла да достигне четири марке, па и више по литру.

- Нико не може рећи шта ће бити, не само у наредних 15 дана, већ и краће - казао је Синановић.

Подсјетио је да су тражили привремену суспензију акциза на нафтне деривате јер страхују да би БиХ могла остати без превоза.

- Бојим се да ће нам попуцати ионако преуморни ланци снабдијевања, како од пандемије вируса корона, тако и од тренутних дешавања, гдје је значајна карика друмски транспорт. Бојим се да бисмо могли остати без превоза јер многи превозници не могу редефинисати уговоре које имају. Многи су успјели уговоре везати за цијену горива и њихови партнери су их разумјели, док опет други не разумију - навео је Синановић.

Нагласио је да и на граничним прелазима због задржавања и компликованих процедура превозници губе енергију и нижу додатне трошкове у овим тешким временима.

- За рјешавање свих тих проблема потребне су храбре одлуке - поручио је Синановић.

На бензинским пумпама у БиХ цијене горива претходних мјесеци мијењале су се на дневном нивоу, док у посљедњих мјесец дана нафташи коригују цијене на седмичном нову. Та корекција везана је, наравно, за поскупљење горива од пет до десет фенинга по литру.

Приход

Одјељење за макроекономију УИО навело је да пројектовани износ нето прихода од акциза на нафтне деривате за ову годину износи 533,4 милиона марака. То је за 1,7 одсто више од остварења прихода по том основу у прошлој години. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана