Гориво ће коштати чак три марке

Маријана Миљић Бјеловук
Гориво ће коштати чак три марке

БАЊАЛУКА - Црна предвиђања да ће становници БиХ литар горива плаћати чак три марке могла би се ускоро обистинити, јер све прогнозе иду у правцу раста цијена на глобалном нивоу, што ће оставити посљедице и на домаће тржиште.

Гориво је више пута поскупјело ове године у БиХ, а један од разлога новог поскупљења је и тренутна ситуација у Украјини.

- Од прошле седмице цијене су више за десет фенинга по литру. Тешко је у овом моменту тачно предвидјети до које границе ће расти цијена горива. Међутим, ако цијена нафте на свјетском тржишту настави да расте, може се очекивати да ће литар горива на домаћем тржишту достићи давно наговјештавани износ од три марке - казали су “Гласу Српске” у Спољнотрговинској комори (СТК) БиХ.

Навели су и да је снажан раст цијена нафте изазвао панику на тржишту и страх од могуће несташице.

Раст цијена горива, објашњавају у СТК, за собом ће повући и скупљи транспорт робе и путника.

 - Међународни друмски превоз робе и путника зависи од цијене дизел горива. Свако видљиво повећање цијена дизел горива, како на тржишту у БиХ тако и изван њега, неминовно доводи до раста цијена ових услуга - казали су у СТК.

Навели су да код међународног превоза терета на цијену услуге утиче и цијена дизел горива на рути којом се превозници крећу приликом транспорта.

У Управи за индиректно опорезивање (УИО) БиХ навели су да према најновијим подацима литар дизела кошта при увозу 1,31 марку, а бензина “супер 95” 1,34 марке.

- На те цијене додају се обавезе према држави, и то акциза за дизел 0,30 марака, путарина 0,15 те путарина за аутопутеве 0,25 марака и ПДВ од 17 одсто малопродајне цијене - навели су у УИО.

 

Улазне цијене дизела и бензина и дажбине према држави

Дизел    

Улазна цијена      1,31 КМ/литар

Акциза                 0,30 КМ

Путарина             0,15 КМ

Путарина             0,25 КМ

ПДВ                     17 %

Бензин

Улазна цијена      1,34 КМ/литар   

Акциза                 0,40 КМ    

Путарина             0,15 КМ    

Путарина             0,25 КМ

ПДВ                     17 %

Када је ријеч о бензину, акциза је 0,40 марака, путарина 0,15, путарина за аутопутеве 0,25 КМ и ПДВ од 17 одсто малопродајне цијене литра бензина.  За литар дизела на бензинским пумпама у Српској у просјеку је потребно издвојити 2,65 марака.

- Са свим дажбинама према држави литар дизела кошта око 2,40 марака, а остатак цијене по којој се продаје ово гориво је маржа пумпе - објаснили су у УИО.

Домаћи нафташи јуче нису одговарали на наше позиве, али је евидентно да своје цјеновнике мијењају преко ноћи и да ће тако наставити и даље јер су и раније навели да ће само своје цијене усклађивати са оним улазним.

До великог поскупљења нафте долази у тренутку када се Организација земаља извозница нафте (ОПЕК) и њени савезници, међу којима је и Русија, спремају да одрже састанак на којем ће разговарати о плану производње за април.

Свјетске берзе

Цијена америчке нафте WTI скочила је јуче на највиши ниво од 2013. године и износи 109,23 долара по барелу, док је цијена европске нафте брент 110,84 долара по барелу усљед огромне потражње.

Оба типа нафте, WTI и брент, премашила су ниво од 100 долара, први пут од 2014, након што је Русија напала Украјину, што је изазвало страх од поремећаја у снабдијевању тржишта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана