Горан Броћета, делегат српског народа у федералном Парламенту: Појединци желе мигранте на српским имањима

Ведрана Кулага Симић
Горан Броћета, делегат српског народа у федералном Парламенту: Појединци желе мигранте на српским имањима

БиХ годинама не успијева да адекватно одговори на мигрантску кризу која не јењава, а новоименовани министар безбједности БиХ Селмо Цикотић је у Бихаћу много тога обећао, а ми ћемо помно пратити да ли ће се то на крају и обистинити.

Казао је то за “Глас Српске” делегат Срба у Дому народа Парламента ФБиХ Горан Броћета, коментаришући посјету Цикотића Унско-санском кантону и поруке које је упутио након састанка са локалним и кантоналним властима.

- Српска заједница у ФБиХ очекује да се коначно са празних обећања пређе на дјела. Цикотић је изрекао крупне ствари и обећања. Искрено се надам да ће у томе успјети, али сачекаћемо да видимо шта ће од свега бити. Наша порука је да ћемо пратити шта ради и подсјетити га на његове ријечи у зависности од тога како се ситуација буде одвијала. Обећања је пуно, али су и очекивања велика - истакао је Броћета.

ГЛАС: БиХ три године, по мишљењу већине, не успијева да адекватно одговори на мигрантску кризу. Колико то додатно отежава посао?

БРОЋЕТА: До сада се нико није озбиљно позабавио овом темом. Превише је било празне приче и празних обећања. Цикотић сада има прилику да се покаже и докаже да стварно жели добро БиХ, ФБиХ и српској заједници, али чисто сумњам да ће имати снаге да се избори са свиме. Људи који су на челу Федерације, односно који њоме управљају не желе да се томе стане у крај, па чак и помажу да неки мигранти остану у Федерацији.

ГЛАС: Због чега то мислите?

БРОЋЕТА: Појединци у Федерацији би да дио миграната остане и заузме средине гдје су некада били Срби. Да се узурпирају њихова имања и онемогући повратак, како би се испунио циљ, а то је полако и потпуно нестајање српског народа у ФБиХ.

ГЛАС: Каква је ситуација на терену? И у кантону, али и око кампа Липа надомак Босанског Петровца, који и јесте формиран на српској земљи, а у којем је на стотине миграната?

БРОЋЕТА: Око тог кампа владају велики страх и паника. Људи који су, до његовог формирања, колико-толико сигурно живјели на својим имањима, обрађивали земљу, више немају ту слободу, јер из сваког шумарка вреба по неколико миграната, а нико са сигурношћу не може да тврди шта је у њиховим главама, односно какве су им намјере. Да ли само да прођу преко нечије ливаде или направе ко зна шта. Нажалост, било је ружних сцена, што нам даје за право да страхујемо да ће тога и даље бити. Полако излазимо из љета, иде јесен, а на помолу нема рјешења. Још више је поражавајуће што ти људи излазе из кампа без икаквих потешкоћа. Све то говори да још влада анархија када је ријеч о мигрантима и мигрантској кризи. Довољно је само отићи у Бихаћ. Пун је град миграната који слободно шетају.

ГЛАС: Да ли је о мигрантској кризи било ријечи у скорије вријеме на некој од сједница парламентарних домова у ФБиХ?

БРОЋЕТА: На протеклих неколико сједница смо пожуривани да што прије завршимо због цијеле ситуације до које је довела пандемија вируса корона и погоршане епидемиолошке ситуације. Делегатска питања, тако, нису ни постављана, нека су достављана у писаној форми, али није се причало о овом питању.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана