Голић: Завршене двије фазе активности на локацији “Инцел”

Срна
Голић: Завршене двије фазе активности на локацији “Инцел”

БАЊАЛУКА - Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске ће путем Фонда за заштиту животне средине и енергетску ефикасност суфинансирати пројекат ремедијације земљишта у бањалучкој Пословној зони “Инцел”, рекла је Срни ресорни министар Сребренка Голић.

Она је додала да се УНДП обратио Министарству и Фонду са захтјевом за суфинансирање пројектних активности у оквиру реализације пројекта “Еколошки прихватљиво управљање постојаним органским загађујућим материјама у индустријском сектору управљања отпадом”.

“У оквиру пројекта, који финансира Влада Шведске, а спроводи канцеларија УНДП у БиХ, завршене су двије фазе активности на локацији Инцел у Бањауци у укупној вриједности од 260.000 долара донаторских средстава”, рекла је Голићева.

У првој фази, која је трајала од августа до децембра 2019. године, навела је Голићева, обављена је прелиминарна процјена загађености локације пословне зоне “Инцел” на којој су били ангажовани међународни експерти.

“Задатак је био да се, према усвојеној методологији, обави прелиминарна процјена ризика по животну средину и здравље људи од загађености, на основу анализе ситуације на терену и документације оперативног тима који је именован од ресорног министра, а који су чинили представници релевантних институција у Српској”, додала је Голићева.

Она је навела да је, на основу прелиминарне процјене ризика, израђен иницијални концептуални модел локације.

Према њеним ријечима, резултат ових активности су закључци и препоруке за наредне кораке и активности које је неопходно спровести како би се добила комплетна слика о стању загађености полихлорираним бифенилима на локацији, на основу чега су предложене конкретне мјере.

Друга фаза, каже она, од јуна до краја септембра 2020. године обухватила је узимање и анализу узорака земљишта на загађеност полихлорираним бифенилима у пословној зони “Инцел”.

“Ову фазу је реализовала компанија жДеконтаж из Чешке, која је акредитована за пружање специјалних услуга у области ремедијације земљишта на загађеним локацијама”, наводи Голићева.

Она истиче да су на основу обављених теренских радова и лабораторијских анализа сачињени стручни извјештаји о теренским радовима, процјени загађености, те извјештај о процјени технологија за санацију локације заједно са листом приоритетних активности за оне локације гђе су идентификовани одређени ризици по људско здравље и екосистем.

Голићева каже да је као сљедећи корак потребно сачинити пројекат ремедијације и рекултивације земљишта на локацији “Инцел” у складу са Правилником о садржају пројеката ремедијације и рекултивације.

Процијењено је да је за израду Пројекта ремедијације потребно издвојити 150.000 долара, од којих ће 40.000 долара бити издвојено путем наведеног пројекта.

“Имајући у виду значај проблематике за Бањалуку и Републику Српску у цијелости, као и чињеницу да би пројекат ремедијације био завршни и посљедњи документ прије почетка санације локације, неопходно је да се издвоји 110.000 долара од Владе Српске”, нагласила је Голићева.

Конструкција финансирања је замишљена тако да у њој учествује Фонд са 160.000 КМ, а преостали износ да се суфинансира из средстава пројекта “Еколошки прихватљиво управљање постојаним органским загађујућим материјама у индустријском сектору управљања отпадом” који финансира Влада Шведске.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана