Гогановић: Хелез нема надлежност да говори о одбрамбеној-спољној политици

СРНА
Гогановић: Хелез нема надлежност да говори о одбрамбеној-спољној политици

САРАЈЕВО - Замјеник министра одбране у Савјету министара Александар Гогановић рекао је Срни да Република Српска и српски народ не подржавају НАТО интеграције и да министар одбране у Савјету министара Зукан Хелез нема надлежност да говори о одбрамбено-спољној политици БиХ.

Гогановић је нагласио да једино Предсједништво БиХ има надлежност да говори о спровођењу одбрамбено-спољне политке БиХ, те да Хелез може само да износи свој лични став и став своје политичке партије.

Он је истакао да Српска подржава сарадњу са НАТО-ом, што је и дефинисано програмом реформи коју је 2019. године усвојило Предсједништво БиХ.

Гогановић је рекао да је недавно на састанку у сједишту НАТО-а у Бриселу јасно и недвосмислено изнио став Републике Српске, а то је да је сарадња са овим војним савезом прихватљива, али не и чланство БиХ.

"Напоменуо бих и да су из НАТО-а рекли да они не прејудицирају чланство БиХ у НАТО и да је то питање које требају да договоре домаћи политичари. Свима нам је јасно да све одлуке у БиХ, по Дејтонском мировном споразуму, морају бити доношене у складу са договором два ентитета и три народа", нагласио је Гогановић.

Он је истакао да Хелез воли да даје "бомбастичне изјаве", попут оне о дроновима камиказама. Гогановић је истакао да је Министарство одбране Црне Горе демантовало Хелеза који је изјавио да је на територији те земље предвиђена обука управљања беспилотним летјелицама произведеним у БиХ.

"Сматрам да би Хелез требао да обрати пажњу када даје изјаве, да оне буду одмјереније, јер на овај начин наноси огромну штету систему одбране", поручио је Гогановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана