Глобална криза снизила већ лош рејтинг

Ведрана Кулага Симић
Глобална криза снизила већ лош рејтинг

САРАЈЕВО - Има помака у пословном окружењу и условима пословања у БиХ, али су они и даље веома слабо видљиви, због чега земља има лош рејтинг од стране међународних организација, што је додатна препрека активностима на промоцији инвестиционих могућности, уз нове ризике које доноси инфлација.

На то је упозорено у најновијем извјештају Агенције за унапређење страних инвестиција (ФИПА) у БиХ у којем је презентован пресјек стања на том пољу током 2022. године.

Према прелиминарним подацима Централне банке БиХ у оквиру токова, са процијењеним задржаним зарадама, од јануара до септембра 2022. директне стране инвестиције су износиле 840,8 милиона КМ. У односу на исти период претходне године забиљежен је пад од 26,6 одсто, а као разлози су наведени глобална економска кретања, висока стопа инфлације и скок цијена енергената.

То је, према оцјенама, утицало и на пословну слику која показује да је лани 54 одсто од укупног удјела директних страних улагања заправо удио од реинвестирања, због чега, упозоравају упућени, подршка инвеститорима не престаје када дођу и отворе погоне.

- Узимајући у обзир и комплексну правну регулативу, страни инвеститори требају помоћ у вези са примјеном прописа, прецизнијим дефинисањем и посредовањем у контактима са надлежним институцијама - поручили су из ФИПА и додали да су лани припремили 103 анализе о страним улагањима.

Снажан траг на пословном пољу оставља и руско-украјински сукоб.

- Рат у Украјини и санкције Русији су проузроковали значајне турбуленције и глобалну инфлацију. Истраживања указују да ће глобална директна страна улагања, могуће и у наредним годинама, бити под утицајем безбједносне и хуманитарне кризе, макроекономских шокова изазваних сукобом, повећања цијена енергије и хране и повећане неизвјесности инвеститора - истакнуто је.

Указујући шта је потребно за повећање прилива страних инвестиција, кажу да треба унаприједити систем координације надлежних институција, док су високо на љествици и макроекономска стабилност, већи степен правне безбједности и јасна стратешка усмјереност према страним инвеститорима.

- Недостатак квалитетних пројектних идеја и конкретних пројеката, много неријешених имовинско-правних питања и недостатак новчаних подстицаја које нуде сусједне земље те квалификоване радне снаге су отежавајућа околност у мотивисању доносилаца одлука за инвестирање у БиХ - закључено је у ФИПА.

Директорица Агенције Милица Марковић за “Глас Српске” каже да и БиХ дијели судбину регије због глобалних проблема, истичући да је видљив пад директних страних инвестиција за девет мјесеци прошле године.

- Сачекаћемо да видимо коначне, укупне податке за 2022, али очекујем да ће бити настављен тренд реинвестирања, односно да постојећи инвеститори проширују производне и услужне капацитете, што уопште није лоше само по себи, али раст и ниво директних страних инвестиција се, у значајној мјери, сагледавају према новим инвестицијама и капиталу који је дошао у БиХ. Има оних који се одлучују да инвестирају и у Републици Српској и ФБиХ, али већу превагу имају постојеће над новим инвестицијама - рекла је Марковићева.

Да пословни амбијент генерално у БиХ није на задовољавајућем нивоу, веома често упозоравају и економски стручњаци.

Ланци из Азије

Указујући на још видљиве посљедице пандемије вируса корона, првенствено у ланцима снабдијевања код западноевропских компанија које имају погоне у Азији и имајући у виду чињеницу да већина разматра враћање фабрика на домаће тржиште или у европске земље, у ФИПА су, како су навели, настојали остварити што већи број контаката с њима. Инвестиционе потенцијале и могућност пресељења производње у БиХ су презентовани у скандинавским земљама, Њемачкој и Турској, али и у другим државама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана