Глигић: Врши се притисак на цијели српски народ

Срна
Глигић: Врши се притисак на цијели српски народ

Сарајево - Члан Републичке комисије за спровођење референдума Војислав Глигић рекао је, након саслушања у Тужилаштву БиХ у својству свједока у оквиру предмета о референдуму о Дану Републике, да не зна како ће се овај случај завршити, али да има осјећај да се на овај начин врши притисак на цијели српски народ.

Он је навео да је тужилац био коректан, те да се види да Тужилаштво БиХ пажљиво води овај случај, да не би дошло до процедуралних грешака.


"Тужилаштво води рачуна да не направи грешке, тако да све посланике који имају имунитет позива као свједоке. Све што у другим земљама није могуће, у БиХ је могуће", рекао је Глигић и додао да није требало да буду саслушавани чланови ад хок формиране комисије јер је ово тијело радило технички дио посла и њени чланови нису доносили одлуку о референдуму, него су је у пракси спроводили.

Он је нагласио да не разумије све ово, али да претпоставља да се жели послати порука за неко будуће вријеме.

Према његовим ријечима, цио случај је беспредметан јер се не може застрашити цио српски народа, односно од милион Срба увијек ће се наћи неко ко ће спроводити одлуке Народне скупштине Републике Српске.

"Када је ријеч о спровођењу референдума, онда би могло бити одговорно 10.000 људи. Ту су они који су покренули поступак, па клубови посланика, па они који су донијели одлуку, они који су радили техничке послове Републичке комисије, па 64 општинске комисије, одбори којих је било 1.800 и на крају 700.000 грађана који су изашли на референдум", нагласио је Глигић.

Предсједник Републичке комисије за спровођење референдума Синиша Каран, који је у Тужилаштву БиХ саслушан 25. октобра у оквиру предмета о референдуму о Дану Републике, рекао је да не види ништа спорно у раду Комисије која је дјеловала на основу одлуке Народне скупштине.

До сада су у оквиру овог предмета саслушани чланови Комисије Перица Бундало, Недељко Гламочак, Давор Шешић, Милан Петковић, Горан Змијањац и Зденка Гојковић.

Тужилаштво БиХ упутило је позив са саслушање и предсједнику Републике Српске Милораду Додику у својству осумњиченог због организовања референдума. Додик је рекао да ће се одазвати позиву Тужилаштва и да је спреман дати изјаву, али не у Сарајеву, већ у Републици Српској.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана