Глас Српске уз помоћ стручњака анализира реформску агенду: Радну снагу пробудити уз ново законодавство

Свјетлана Шурлан
Глас Српске уз помоћ стручњака анализира реформску агенду: Радну снагу пробудити уз ново законодавство

Бањалука - Радна снага у БиХ тренутно није довољно искоришћена, а да би ситуација била преокренута и омогућен одрживи привредни раст, неопходно је побољшати ентитетске законе о раду уз консултације са социјалним партнерима.

То су кључни циљеви дијела реформске агенде коју су усагласили сви нивои власти посвећеног тржишту рада. "Глас Српске" детаљно представља сваки од шест најважнијих дијелова реформске агенде и у сарадњи са стручњацима из разних области анализира какве су шансе за њихову реализацију и ефекти које доноси њихова примјена планирана у идуће три године.

Аргументи за нове законе

У агенди се наводи да је ниска стопа активности радно способног становништва, а висока незапосленост која је углавном посљедица неусклађености понуде и потражње за квалификованим радницима. Констатовано је и да постоји знатан број дугорочно незапослених и обесхрабрених да траже запослење, што ограничава могућности развоја. У агенди је наведено да постојећи закони о раду у знатној мјери више не одражавају друштвене и економске односе у БиХ и да су у појединим одредбама контрадикторни са другим законским рјешењима, нејасни и недовољно флексибилни. Култура колективног преговарања и социјалног дијалога оцијењена је недовољно развијеном и често оптерећеном нереалним захтјевима социјалних партнера.

- Владе РС и ФБиХ побољшаће нацрте закона о раду уз консултације са социјалним партнерима да би се повећала флексибилност радних услова. То треба да укључује могућност запослења на пола радног времена, те диференцијално одређивање плата на основу вјештина, квалификација, искуства и учинка - истакнуто је у агенди.

Истовремено с тим, РС и ФБиХ појачаће инспекције рада, пооштрити казне за кршење закона о раду и потрудити се да заштите права радника. Према подацима Агенције за статистику БиХ у мају ове године у БиХ је било 537.505 незапослених.

Директор Уније удружења послодаваца РС Саша Аћић рекао је да три мјере осликавају суштину реформе тржишта рада.

- То су реформа радног законодавства, смањење опорезивања рада и одвајање активних од пасивних тражилаца посла. Без тих реформи нема помака - истакао је Аћић наводећи да Унија удружења послодаваца очекује да Влада РС хитно формира радну групу за израду новог закона о раду и његово усвајање до краја године.

С друге стране предсједник Савеза синдиката РС Ранка Мишић каже да Српска има Закон о раду који не треба мијењати, него у пуном капацитету примијенити. Мишићева је истакла да треба ојачати контролне органе и борити се против пљачке радника и неуплаћивања плата и доприноса.

- Дио агенде који се односи на тржиште рада је против радничких права и радника и додатно ће осиромашити и обесправити раднике, а све због става ММФ-а и новца који политичари у БиХ жељно очекују да би могли враћати давно узете кредите - истакла је Мишићева.

Смањење доприноса и рада на црно

Као једна од мјера дефинисаних агендом је и значајно смањење доприноса социјалне заштите, посебно за оне с мањим примањима, што би смањило трошкове рада и помогло у привлачењу инвеститора.

- То би довело до већег нивоа запослења у реалном сектору, али је то немогуће спровести без додатног новца за ванбуџетске фондове - истакнуто је у агенди.

Један од задатака је и борба против рада на црно, укључујући спречавање пријаве нижег дохотка као основе за обрачун и плаћање пореза и доприноса. У средњорочном периоду планирана је и реформа образовања с циљем његове веће повезаности са тржиштем рада, а биће размотрено и увођење подршке за тражиоце првог запослења.

Извршни директор Удружења економиста РС - SWOT Саша Грабовац рекао је да у стручној јавности већ одавно постоји сагласност да су реформе неопходне уз уважавање објективних потешкоћа и различитости које БиХ има у односу на земље чија рјешења покушава да препише.

- Радник који остане без посла у БиХ јако тешко налази друго запослење. Велика је незапосленост и зато може бити проблем ако примијените рјешења из Њемачке или Шведске. Важно је да се системски приђе овом проблему - истакао је Грабовац.

Додао је да флексибилније радно законодавство значи лакше отпуштање, због чега би држава на неки начин требало да се побрине за људе који добију отказ.

- Реформе су неопходне да би привреда могла да се покрене и да на здравим основама запошљава. У супротном, ако фирми лоше иде и ако губи тржиште, а онемогућава јој се отпуштање радника, предузеће пропада и сви остају без посла. Због тога је важно наћи праву мјеру. Ако све не буде заокружено, немогуће је спровести реформе, рашће социјалне тензије и у тим условима је тешко било шта урадити - истакао је Грабовац и додао да подржава мјере усмјерене на борбу против сиве економије и смањење пореза и доприноса.

Агенду су усвојили Савјет министара БиХ и владе РС и ФБиХ, а већ у новембру поднијеће први извјештај о њеном спровођењу.

Планиране мјере

- побољшати законе о раду

- ефикасније искористити радну снагу

- повећати флексибилност радних услова

- омогућити запослење на пола радног времена

- одређивати плате на основу вјештина, квалификација, искуства и учинка

- појачати контролу инспекције рада и казне за кршење закона о раду

- заштитити права радника

- смањити доприносе социјалне заштите

- обесхрабрити рад на црно

- спријечити пријаву нижег дохотка

- раздвојити обавезно здравствено осигурање од функције посредовања у запошљавању

- планирати реформу образовања и повезивање са тржиштем рада

- размотрити увођење подршке за тражиоце првог запослења

(Сутра: Реформа социјалне заштите и пензија)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана