Гашено 29 предузећа мјесечно

Маријана Миљић
Гашено 29 предузећа мјесечно

Бањалука - Чак 320 предузећа у РС завршило је у ликвидацији током првих 11 мјесеци прошле године, што је за скоро 100 више у односу на читаву 2016. годину.

Статистика Пореске управе РС открива да је у просјеку мјесечно ликвидациони поступак покретан над 29 фирми.

- У читавој 2016. години ликвидациони поступак покренут је над 225 пореских обвезника у којима смо се појављивали као повјериоци - навели су у Пореској управи РС.

Истовремено под стечај је отишло 111 предузећа, једно више у односу на читаву 2016. годину. То значи да је у просјеку мјесечно у стечају завршавало десет пореских обвезника.

Предузећа у којима је покренут ликвидациони или стечајни поступак иза себе су оставила велика дуговања, која само према Пореској управи РС износе 18,03 милиона марака, а раднике без посла и повезаног стажа.

Привредници истичу да  је очигледно да велики број фирми није могао издржати тржишну утакмицу у 2017. години и да су због тога били приморани да ставе кључ у браву.

- Проблема је много. Оптерећења су и даље велика и тржиште изискује велике трошкове. Неке фирме су успјешније па самим тим притишћу оне друге које се боре за опстанак на тржишту. Јавили се и нови проблеми са недостатком радне снаге. Све је то утицало на то да имамо велики број ликвидираних предузећа - казао је члан Скупштине Уније удружења послодаваца РС Саша Тривић, који очекује да ће у овој години бити идентичан број предузећа која су завршила у стечају и ликвидацији као и у 2017. години.

У стечају су у прошлој години од великих играча завршиле Робне резерве РС и Бобар банка и Банка Српске.

- Број покренутих ликвидационих поступака повећан је вјероватно зашто што су та предузећа годинама била неактивна и на крају су морала бити и ликвидирана. Тај ланац је очигледно покренут у прошлој години и сигурно је то разлог толиком скоку броја ликвидација. Једноставно се људи рјешавају тих предузећа. Када је ријеч о скоро идентичном броју покренутих стечајева у 2017. години у односу на ранији период то показује да се ништа значајно и специјално није промијенило у привређивању на домаћем тржишту - казала је стечајна управница Доста Бараковић, која је у 2017. години добила надлежност да води стечај у Робним резервама РС.

Она истиче да стечајеви још не бивају покренути на вријеме, без обзира на нови Закон о стечају којим су прописане строже казне за одговорне у предузећима.

- Надлежне институције као што су Пореска управа РС и Управа за индиректно опорезивање БиХ благовремено не реагују и не покрећу стечајеве. Дуговања се за то вријеме акумулирају и велики износи не буду исплаћени повјериоцима - казала је Бараковићева и додала да је прва продаја имовине Робних резерви заказана за 31. јануар.

Скраћење поступка

Нови Закон о стечају на снази је од марта 2016. године, а према подацима привредних судова за 14 мјесеци његове примјене успјешно је ријешен 21 стечајни поступак.

Према ранијем закону, стечај је трајао у просјеку четири и по године, док нови закон тај процес скраћује на шест до осам мјесеци, односно на двије године код компликованих случајева. Нови закон је донио смањење трошкова стечајног поступка и повећање степена контроле рада стечајних управника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана