Галијашевић: Федерални медији маргинализују тероризам у БиХ

Срна
Галијашевић: Федерални медији маргинализују тероризам у БиХ

Београд - Стручњак за безбједност и борбу против тероризма Џевад Галијашевић изјавио је да се у Федерацији БиХ проблем тероризма медијски маргинализује и да су терористички акти у том дијелу БиХ били представљени као индивидуални и акти неуравнотежених појединаца.

"Свјесно је занемарено да је тероризам увијек организовано насиље и да иза њега стоји политичка и вјерска елита", рекао је Галијашевић за Срну.


На маргинама Међународне конференције "Тероризам и електронски медији" који је у Београду организовало Министарство информисања Русије, Галијашевић је рекао да у случају Федерације БиХ тероризам политички подржавају политичке и вјерске елите, а медијима недостаје воља да уопште информишу о терористичким пријетњама.

"Терористички напад и убиство полицајца Ђурића у Зворнику, убиство два војника у Сарајеву од исламисте Енеса Омерагића, покушај линчовања премијера Србије Александра Вучића, који је био својеврсни терористички акт и изазвао страх у ширем регионалном смислу и представљао политички мотивисано насиље, као и напад на генерала Анту Јелеча, нису у Федерацији били ударна вијест ни два дана, а о узроцима се није ни говорило", упозорио је Галијашевић.

Према његовим ријечима, медији у Федерацији БиХ упорно представљају као вјерску појаву оно што јесу терористички кампови и јака упоришта терориста у БиХ.

"Имамо 64 параџемата који су уствари класични кампови за обуку, за мобилизацију бораца за одласке на страна ратишта. Дакле, видљиво је да и жИсламска државаж и жАл каидаж, жНусра фронтж и жБоко харамж имају тај исламистички предзнак и медији морају одустати од лажне политичке коректности и сталног истицања да ове појаве у БиХ или у свијету уопште немају везе са вјером", каже Галијашевић.

Према његовим ријечима, медији у цијелој БиХ треба да раде слободно, али да више и чешће инсистирају на утврђивању стварних узрока и на идентификацији носилаца терористичких пријетњи.

"У БиХ је потпуно јасно да је то терористички покрет, да је то вехабијски покрет са 60 и више насеља, реликт жЕл муџахединж одреда, жАлжирске групеж, жЕгипатске групеж, остатак активне исламске омладине, која управо попуњава ту медијску празнину", рекао је Галијашевић.

Он је истовремено подсјетио да се на челу гласила радикалног исламистичког покрета у БиХ "Саф" налази припадник злочиначког "Ел муџахедин" покрета Езхер Бегановић који се терети за убиство хрватског полицајца у Травнику.

"Медији морају чешће и одговорније да извјештавају о тероризму. Не постоји национално подобан тероризам. Не постоји национално прихватљив тероризам који је у функцији реализације националних циљева", истакао је Галијашевић.

Он је још једном указао на чињеницу да је бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић исламиста по вокацији и најачи промотер исламистичког насљеђа свог оца Алије, као и најважнији реализатор његове "Исламске декларације" што Србе и Хрвате у БиХ доводи у тежак политички и безбједносни положај.

"Посебно је овдје однос САД и Велике Британије жтег око ногуж укупне безбједности и сигурно је да Изетбеговић има подршку као што је имао Бин Ладен, као што је имају "Нусра фронт" и исламски лидери. Изетбеговић не схвата да је његов крај као и Бин Ладенов. Да сви ти исламисти буду потрошени са становишта америчких интереса, а онда их пусте низ воду или се сами обрачунају са њима", закључио је Галијашевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана