Формиран предмет против Изетбеговића и Мехмедагића, ево због чега

Срна
Формиран предмет против Изетбеговића и Мехмедагића, ево због чега

САРАЈЕВО - Тужилаштво БиХ формирало је предмет против предсједника СДА Бакира Изетбеговића, замјеника предсједника странке Народа и правде Кемала Адемовића, бившег директора Обавјештајно-безбједносне агенције (ОБА) БиХ Османа Мехмедагића, бившег припадника злогласне јединице “Шеве” Неџада Херенде, те више НН лица, по пријави Едина Гараплије.

-Након примања поднеска, у складу са стандардном процедуром, формиран је предмет који је дат у рад поступајућем тужиоцу који ће предузети потребне радње ради провјере навода из пријаве - потврђено је Срни у Тужилаштву БиХ.

Гараплија, бивши припадник Службе државне безбједности, предао је кривичну пријаву Министарству унутрашњих послова Федерације БиХ 27. маја.

У кривичној пријави наводи се да су Изетбеговић, Адемовић, Мехмедагић, Херенда и друге НН особе 1996. године приступили групи за организовани криминал.

Заједно су, истиче се, дјеловали с циљем чињења више кривичних дјела, планирања, извршења и помагања непознатим извршиоцима, пропуштања и нечињења, иако су били обавезни да у складу са својим службеним дужностима, као вршиоци високих извршних и законодавних функција у органима и тијелима БиХ, проведу радње с циљем пријављивања и расвјетљавања најтежих кривичних дјела.

У кривичној пријави се указује да су самим тим извршили прикривање кривичних дјела тероризма и убистава вршилаца највиших сигурносних функција у Федерацији БиХ, а која су чинили припадници тајне јединице за ликвидације “Шеве” и друге НН особе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана