Европска унија ставила БиХ на листу сигурних земаља, Хрватска разматра укидање потврде о плаћеном смјештају

Данијела Бајић
Европска унија ставила БиХ на листу сигурних земаља, Хрватска разматра укидање потврде о плаћеном смјештају

БРИСЕЛ - Португал, који је предсједавајући Европске уније, саставио је нову листу потенцијалних сигурних земаља у вријеме пандемије вируса корона, а међу њима је и БиХ.

Осим БиХ, новом одлуком су на листу сигурних земаља стављене и Црна Гора и самопроглашено Косово.

Амбасадори држава чланица ЕУ су одобрили нову листу, а одлука ће ступити на снагу до ове седмице, сазнаје Радио Слободна Европа, а како наводе, то ће значити да држављани БиХ могу путовати у земље чланице ЕУ иако нису у потпуности вакцинисани.

Правила за улазак у земље које су чланице Европске уније се разликују у зависности од државе у коју идете, стога је, уколико путујете, најбоље провјерити с амбасадом шта вам је потребно за улазак. За улазак у већину држава је потребан ПЦР тест или доказ о вакцинацији, међутим, могући су и додатни услови.

Хрватске власти данас би требале разматрати приједлог о укидању обавезе плаћања смјештаја унапријед за туристе из БиХ, а нова одлука, ако буде усвојена, како „Глас Српске“ незванично сазнаје, требала одмах сутра да ступи на снагу.

Према правилима која су на снази, становници Српске и ФБиХ који планирају љетовање у Хрватској на улазу у ту земљу морају да покажу потврду о разервисаном и плаћеном смјештају.

У Хрватску могу ући грађани који су вакцинисани, уз потврду да су примили обје дозе неке од вакцина које се користе у ЕУ, под условом да је од ревакцинације прошло 14 дана или  потврду о примању прве дозе вакцина “фајзер”, “модерна” или “спутњик” и то у периоду од 22 до највише 42 дана од примања прве дозе, односно 22 до 84 дана од примања прве дозе вакцине “астра-зенека”.

У Хрватску могу ући и они који су примили “синофарм” или “синовак” и то под условом да је од друге дозе прошло 14 дана. Опција за улазак у Хрватску јесте и потврда да је путник преболио “ковид”, а ако нисте преболовали „ковид“ или нисте вакцинисани, неопходно је посједовати негативан ПЦР или антигенски тест.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана