Европска комисија се нада почетку преговора са БиХ у марту

Срна
Foto: Анадолија

БРИСЕЛ  - Европски комесар за проширење и сусједску политику Оливер Вархељи изразио је наду да ће Европски савјет моћи у марту да одобри отварање преговора са БиХ о придруживању ЕУ.

Он је на заједничкој конференцији за новинаре са предсједавајућом Савјета министара Борјаном Кришто након другог политичког форума на високом нивоу о европским интеграцијама БиХ у Бриселу рекао да је потребан додатни напредак на пољу реформи и кључних обавеза, те да је Европска комисија спремна да тада препоручи Савјету ЕУ да отвори преговоре, када се све то испуни.

-Желимо да поново, рецимо већ у марту, дођемо са новим напретком и надамо се да ће тада моћи да се започну преговори. Европска комисија примијетила је велики напредак БиХ у спровођењу реформи, као и велику посвећеност свих страна у препознавању европских интеграција као приоритета, али је увјерена да БиХ може да уради и више и боље – нагласио је Вархељи.

Он је напоменуо да су виђене реформе у правосуђу, слободи приступу информацијама, као и у праћењу спољне политике ЕУ, гдје постоји висок ниво усклађености са обје стране.

Вархељи је рекао да су у БиХ створене политичке стратегије, између осталог, против прања новца, тероризма и у области процесуирања ратних злочина.

-Овај развој представља велику промјену у раду свих институција и њиховом функционисању широм БиХ. Због тога морамо да цијенимо оно што раде власти на нивоу БиХ -  навео је Вархељи.

Вархељи је нагласио да је Европска комисија била јасна у процјени у извјештају о проширењу да се од БиХ траже додатни резултати у кључним реформама, али да је спремна да предложи Савјету ЕУ да отвори преговоре о придруживању.

Према његовим ријечима, за све у Бриселу су добре вијести и велико охрабрење то што се види да се рад и посвећеност настављају, али сада сви у БиХ требају да наставе да остварују резултате.

Вархељи је захвалио Кришто за трајну посвећеност, снагу у раду у Савјету министара, нагласивши да је “успјела да преокрене ситуацију у БиХ заједно са осталим политичарима након избора”.

Европски комесар подсјетио је да је прошле године предложено да се започну преговори са БиХ и да он сматра да је то био прави избор.

Вархељи је напоменуо да је препорука Европске комисије донијела напредак “који није раније виђен од БиХ”, те да је Комисија убијеђена “да БиХ може боље и више, али и да то власти на нивоу БиХ већ раде”.

-Мислим да треба да цијенимо посвећеност власти на нивоу БиХ - закључио је Вархељи.

На политичком форуму учествовали су, између осталих, предсједник Републике Српске Милорад Додик, премијер Радован Вишковић, предсједавајућа Савјета министара Борјана Кришто, као и други представници свих нивоа власти у БиХ.

У Брисел су позвани чланови Заједничког колегијума Парламентарне скупштине БиХ, предсједници клубова посланика и делегата, замјеници предсједавајуће Савјета министара, директор Дирекције за европске интеграције, предсједници влада Републике Српске и Федерације БиХ, као и премијери десет кантона и градоначелник Брчко дистрикта.

Први политички форум на високом нивоу одржан је 17. маја када су се политички и институционални лидери у БиХ обавезали да ће спровести кључне активности неопходне за напредак на путу европских интеграција.

Шеф Делегације ЕУ у БиХ Јохан Сатлер уручио је 8. новембра предсједавајућој Савјета министара Борјани Кришто извјештај Европске комисије о БиХ за ову годину у којем се условно препоручује почетак преговора за чланство.

Европска комисија предложила је у октобру да БиХ буде додијељен кандидатски статус за пријем у ЕУ.

Борјана Кришто рекла је данас да се са политичког форума на високом нивоу између ЕУ и БиХ политичари из БиХ враћају са позитивном енергијом и ентузијазмом да ће направити искорак на европском путу, те изразила наду да ће институције ЕУ препознати напредак и у овом мјесецу дати датум за отварање преговора БиХ са ЕУ.

-Овом састанку политичког форума на високом нивоу претходио је и један неформални састанак политичких лидера. Чули смо опитмистична рјешења, конкретне планове шта треба урадити. Имамо доста активности, закона и одлука које су у високом нивоу усаглашени, постоји само политичка воља да их усагласимо - рекла је Кришто на заједничкој конференцији за новинаре са Европским комесаром за проширење и сусједску политику Оливером Вархељијем.

Она је истакла да су се политички лидери из БиХ договорили да у наредном периоду направе искорак на пољу реформи, те да је констатовано да је кандидатски статус који су институције ЕУ додијелиле БиХ, у том тренутку било нешто што је допринијело стабилизацији односа и политичких прилика у БиХ, као и бржем формирању власти и искораку на реформском путу.

-Са друге стране, та позитивна одлука у смислу давања препоруке за отварање преговора БиХ са ЕУ је нешто што је препознато да су институције и тијела власти у БиХ направили искорак, али да још у овом тренутку морамо направити значајне кораке, испунити значајне критеријуме, како бисмо били кредибилни - навела је Кришто.

Изразила је увјерење да ће се кроз искрен дијалог, међусобно уважавање, поштовање уставних надлежности кроз систем функционисања механизмна коородинације у наредном периоду направити нужно потребне реформе и напредак у БиХ.

Према њеним ријечима, радује чињеница да су на данашњем политичком форуму на високом нивоу о европским интеграцијама БиХ у Бриселу присуствовали представници свих нивоа власти. Она је навела да је исказан јасан став и опредјељење да европски пут БиХ нема алтернативу, те да се жели што снажније наставити реформски пут у БиХ.

-Шест мјесеци након што смо 17. маја одржали дијалог на високом нивоу у Сарајеву, данас смо дошли овдје како бисмо разговарали о реформском путу, напретку које су европске институције ставиле пред БиХ и извјештају за БиХ за 2023. годину, као и испуњавању приоритета „осам плус један“ и 14 приоритета из Мишљења Европске комисије - рекла је Кришто.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана