Ево који производи ће бити снижени и у којим маркетима

Анита Јанковић Речевић
Ево који производи ће бити снижени и у којим маркетима

БАЊАЛУКА - У корпи производа које би грађани Српске требало знатно јефтиније да плаћају већ од ове седмице наћи ће се 50 артикала, а „Глас Српске“ објављује који тачно и у којима маркетима.

"Витаминкин” ајвар и мaрмелада, “Пађени” јогурт и павлака, пилeћи паризер из производних погона компаније”Натура Вита”, те “Мирин” кекс "Домаћица" су само дио артикала од укупно 50 које ће грађани Српске куповати по сниженим цијенама.

Ови производи биће означени посебним стикерима “0 одсто марже” и потрошачима ће бити доступни до краја седмице у 22 трговачка ланца широм Српске.

-Од данас је 19 произвођача који су се одрекли марже на 50 својих производа укључено у кампању “Друштвено одговорно”, те да ће у току ове седмице ти производи по умањеним цијенима бити доступни у 22 маркета у Српској – истакао је министар трговине и туризма Републике Српске Денис Шулић..

- Дио кампање је 19 произвођача који су се одрекли марже у потпуности, као и четири дистрибутера, те 22 трговачка ланца. До краја седмице на полицама ће бити производи по сниженим цијенама - рекао је Шулић и додао да уз произвођачке марже, многи трговци и дистрибутери одрекли су се и марже на велики број производа из својих асортимана, те ће се и ти производи на полицама наћи уз значајно ниже цијене.

Шулић је навео да ће се на полицама маркета наћи и производи који ће бити умањени дијелом марже од малопродавца односно трговачког ланца.

-Имамо 50 производа који ће бити означени стикером „нула одсто марже“ а отприлике више стотина производа ће бити означено стикером „Друштвено одговорнож“ - рекао је Шулић.

Он је рекао да ће цијене појединачних производа у продајним ланцима завистити од више фактора али да би требале бити снижене од 20 одсто до 50

На питање да ли је Влада Српске разматрала ограничавање маржи на лијекове, Шулић је одговорио да о томе није званично разговарао.

-Разговора је било али нисмо ништа конкретизовали и озваничили. Што се тиче ПДВ-а, то већ знате да је ниво БиХ – истакао је.

Потврдио је да у ову кампању нису укључени пекари, али ће радо бити прихваћени уколико буду жељели да се придруже кампањи.

-Управо због тога што немамо пекаре укључене у акцију, имамо захтјев предсједника Владе да се из интервентних набавки, које су унутар Министарства, самеље одређена количина жита у брашно које ћемо дистрибуирати путем Црвеног крста и центара за социјални рад да на тај начин олакшамо социјално најугроженијим породицама и овај сегмент - рекао је Шулић.

Кампања “Друштвено одговорно” траје до 31. децембра, а Шулић је навео да ће на заједничким састанцима имати прилику да разговарају о њеном наставку. Шулић напомиње да су у кампању, поред Министарства, укључени и предсједник Републике Српске Милорад Додик и предсједник Владе Српске Радован Вишковић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана