ЕУФОР, НАТО или неко трећи: Чији војници стижу у БиХ

Независне
ЕУФОР, НАТО или неко трећи: Чији војници стижу у БиХ

БАЊАЛУКА, БРИСЕЛ - Најава слања батаљона из стратешких резерви НАТО-а у БиХ је у складу са споразумом "Берлин плус" између ЕУ и НАТО-а, који омогућава слање трупа у подручја која су под стратешком командом ЕУ, као што је мисија ЕУФОР-а "Алтхеа" у БиХ.

Како су у НАТО-у појаснили за Независне, овај ангажман је дио дугорочне сарадње између ове двије организације у БиХ, као и у другим дијеловима западног Балкана.

"НАТО поздравља привремено распоређивање стратешких резервних снага у БиХ, као подршку операцији 'Althea' коју води ЕУ. ЕУФОР игра кључну улогу у одржавању сигурног окружења, уз подршку НАТО-а, у оквиру 'Берлин плус' аранжмана", рекли су они за поменути лист", упутивши их на ЕУФОР за додатне детаље.

Неколико амбасада и мисија које су контактирале Независне упутили су их на НАТО штаб и ЕУФОР, а одговор су добили једино од Амбасаде Уједињеног Краљевства, гдје су им кратко рекли да је ова тема била и дио расправа које је ове седмице у БиХ водио Стјуарт Пич, специјални изасланик Уједињеног Краљевства за западни Балкан, између осталог и са командантом ЕУФОР-а у БиХ.

Важно је појаснити да је "Берлин плус" аранжман дефинисао односе између ЕУ и НАТО-а, по којем би војне мисије које води ЕУ биле подржане од стране НАТО структура, попут командних ланаца, логистичке подршке, јединица и других облика сарадње. Овај споразум предвиђа да ЕУ има коначну ријеч у стратешким одлукама које доноси у мисијама које су под њеном командом, као што је случај с мисијом ЕУФОР-а "Althea" у БиХ, али да у спровођењу мандата користи НАТО ресурсе. У конкретном случају, у складу с резолуцијом Савјета безбједности УН, ЕУ има могућност да без додатног одобрења Савјета безбједности пошаље до 3.500 војника у БиХ, гдје се сада налази нешто мало мање од половине укупног броја, а те трупе могу бити и дио НАТО резерве.

Један од разлога да се у БиХ у оквиру ЕУФОР-а шаље стратешка резерва НАТО-а је могућност да у овом тренутку војске земаља чланица ЕУ немају ресурсе које би могле ставити на располагање директно из својих снага.

У складу с Дејтонским споразумом, а посебно војним анексом, војни дио имплементације је био у надлежности НАТО-а до 2004. године, када је војна мисија уступљена ЕУ. Војни дипломата с којим су новинари Независних недавно разговарали појаснио је да би, у случају да, рецимо, Савјет безбједности УН заврши мисију ЕУФОР-а "Althea", НАТО могао вратити своју надлежност за војни аспект имплементације Дејтона. Дипломата с којим смо разговарали сматра да за тај пренос не би била потребна нова резолуција јер постојећи мандат признаје НАТО присуство у БиХ, које је директно изведено из војног аспекта Дејтонског споразума. Наиме, у Резолуцији Савјета безбједности УН 1575, којом је надлежност од НАТО мисије СФОР-а у БиХ пренесена на ЕУФОР, пише да се "подсјећа на све споразуме који се тичу статуса војних снага које се спомињу у додатку Б на Анекс 1-А Мировног споразума и на обавезу свих страна да их се придржавају".

Овим дијелом резолуције успостављена је веза између НАТО присутности у БиХ с новим мандатом ЕУФОР-а. У резолуцији се признаје постојање двије војне компоненте у БиХ: мисије ЕУФОР-а "Althea" и НАТО присутност.

То значи да, уколико ЕУФОР-у на Савјету безбједности УН не би био продужен мандат, НАТО присутност би и даље остала у земљи. У 11. параграфу резолуције се истиче да ће се наставити примјењивати "све релевантне претходне резолуције", као и да ће се те одредбе односити и на ЕУФОР и на НАТО присуство "онако како су се примјењивали према и у односу на СФОР, и самим тиме и у односу на Мировни споразум, посебно на Анекс 1-А и његове додатке".

У наставку се додаје да се исто односи на ИФОР, СФОР, НАТО, ЕУФОР, ЕУ и Политички и безбједносни комитет и Савјет ЕУ, који има формалну политичку команду над мисијом ЕУФОР-а.

И у посљедњој резолуцији Савјета безбједности УН из новембра прошле године о продужењу мандата "Алтхее", за коју је гласала и Русија, спомињу се и ЕУФОР и НАТО присутност, с тим да се мандат на додатних 12 мјесеци продужава само ЕУФОР "Althei", док се НАТО у том контексту не спомиње, што значи да НАТО присуство није подложно резолуцији УН и ослања се на Дејтонски споразум и претходне резолуције УН, како је већ споменуто. У резолуцији се подсјећа да ЕУФОР има главну улогу у имплементацији, али и да "ЕУФОР и НАТО присуство имају право да дјелују у циљу имплементације споразума", чиме се објема организацијама даје мандат да имплементирају Дејтон.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана