Економисти сагласни: Препоруке ММФ-а не би донијеле добро привреди

Г.С.
Економисти сагласни: Препоруке ММФ-а не би донијеле добро привреди

БАЊАЛУКА - Смањити текућу потрошњу и повећати каматне стопе - неке су од препорука Међународног монетарног фонда властима у БиХ за обуздавање инфлације.

Тако не мисле економисти, јер смањење плата и раста камата привреди не би донијели добро.

Саша Аћић предсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске кажеда су инвестиције једини излаз из инфлације и пита зашто би их ико дестимулисао скупљим капиталом.

- Ако би се повећале каматне стопе, то би дефинитивно дестимулисало инвестиције. Тако да суштински очекујемо од домаћег банкарског сектора да буде једнако коректан као и до сада у процјенама висине каматних стопа, односно цијене капитала - каже Аћић, за РТРС.

Са овим је сагласан и професор Економског факултета Стево Пуцар. Није, сматра, лоше саслушати препоруке ММФ-а као институције која посједује вишегодишње искуство и економетријске моделе какве нема нико у БиХ, али ми нисмо у аранжману и немамо обавезу да их примјенимо. Посебно не ако би нам донијеле више штете него користи.

- У овом тренутку наша привреда успорава и такве врсте мјера у овом тренутку биле би контрапродуктивне - каже Пуцар.

С друге стране, смањење јавне потрошње, сматра, треба да буде постепено. То значи да јавни новац ваља улагати у повећање продуктивности домаће економије. Раст камата, категоричан је, не треба ни разматрати.

- То у овом тренутку није нешто што уопште може дати било какве резултате. На ситуацију кад код нас имате успоравање европске привреде, Њемачка је већ у рецесији, а то су нам главна спољнотрговинска тржишта, и то је главни фактор успоравања и наше економије, мислим да би сад погоршавати ситуацију у овом тренутку било контрапродуктивно - каже Пуцар.

ММФ је недавно препоручио да, у складу са политиком Европске централне банке, каматне стопе у БиХ треба да иду ка горе. С друге стране плате у јавној управи, препоручују, треба да иду ка доле, јер се добар дио буџета користи за плате.

- Значајни резултати би се могли добити извршењем прегледа запослености у јавном сектору. Потребно је боље усмјеравати социјална давања, треба подстаћи јавне инвестиције које би заузврат подстакле раст у приватном сектору. Потребно је радити на повећању транспарентости у јавним предузећима - навела је Алина Ијанцу, водитељка Мисије ММФ за БиХ.

Усмјеравање јавних инвестиција у привреду, нешто је што привредна заједница годинама заговара. Саша Аћић наводи – привреднику је важно да од јавног сектора добије брзу и квалитетну услугу. Улагање и дигитализацију, у овом случају, не би био лош потез.

- Оно што је јако битно, код дигитализације услуга смањују се и коруптивни ризици - каже Аћић.

Препоруке ММФ-а, сматрају економисти, дјелимично би могле да буду корисне, али примјену би требало прилагодити систему земље којој су дате. Ове, дате за БиХ, сагласни се, тренутно не би донијеле корист.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана