Егић: Не заборавити херојство српског војника

Срна
Егић: Не заборавити херојство српског војника

БАЊАЛУКА - Херојство српског војника, посебно исказано у посљедњем Одбрамбено-отаџбинском рату, не смије бити заборављено и мора бити подстрек и путоказ данашњим генерацијама, поручио је министар рада и борачко-инвалидске заштите Данијел Егић у честитки поводом 12. маја - Дана Војске Републике Српске (ВРС).

Егић је свим припадницима ВРС и Трећег пјешадијског (Република Српска) пука честитао 12. мај и истакао да је тај датум најзначајнији у историји српског народа у Републици Српској, која је сачувана и одбрањена захваљујући борцима ВРС.

-Стално морамо истицати да је у Одбрамбено-отаџбинском рату за Републику Српску живот дало 23.659 бораца. На овај дан их се сјећамо с посебним пијететом и одајемо им дужно поштовање за несебичну жртву коју су поднијели они сами, али и њихове породице - поручио је Егић у честитки.

Егић је навео да је Војска Републике Српске, у којој је било ангажовано око 210.000 бораца, бранила 2.500 километара фронта и тиме штитила своје домове, породице, право на живот, на достојанство и слободу.

Скупштина српског народа у БиХ на засједању у Бањалуци 12. маја 1992. године донијела је одлуку о формирању Војске Републике Српске.

Војска Републике Српске првобитно је основана под називом Војска Српске Републике БиХ. Постојала је од 12. маја 1992. до 1. јануара 2006. године, након чега је ушла у састав Оружаних снага БиХ.

Војно насљеђе и идентитет Војске Републике Српске његује Трећи пјешадијски (Република Српска) пук.

Крсна слава Војске Републике Српске је Видовдан, док се 12. мај прославља као Дан Војске Републике Српске и Трећег пјешадијског (Република Српска) пука.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана