Џихадисти имају дупле пасоше

Горан Маунага
Џихадисти имају дупле пасоше

Сарајево - Припадник Исламске државе Осман Кекић звани Абдул Азиз, који је стигао до Шведске са новим пасошем БиХ иако му је путна исправа одузета у фебруару, није једини који је успио да се домогне два пасоша, јер је исто пошло за руком и вехабијском вођи Нусрету Имамовићу, који се налази на сиријском ратишту.

На консолидованој листи лица и удружења под санкцијама коју је јуче објавио Савјет безбједности Уједињених нација налази се Имамовићево име. За њега је наведено да посједује два пасоша БиХ. У једном пасошу пише да је рођен 26. септембра 1971, а у другом 26. септембра 1977. године, а бројеви пасоша разликују се само у једној цифри.

- Број једног пасоша је 349054, а другог 3490054. У септембру 2015. године Имамовић је био на адреси у Сирији, одакле се посљедњи пут огласио у фебруару ове године. Бори се у редовима Фронта "Ал-Нусра" гдје је вођа једне формације од априла 2015. године - наведено је у документу УН.

Кекић је прошле седмице ухапшен на аеродрому у Малмеу, гдје је допутовао из Тузле иако му је пасош одузет након што га је Турска у фебруару изручила БиХ послије неуспјелог покушаја одласка на сиријско ратиште. Откривен је јер је био сумњив шведској граничној полицији и пошто је чекајући на контролу пасоша, који му је издат у марту ове године, био нервозан и стално мијењао редове.

Саговорник "Гласа Српске" из безбједносног сектора каже да нико од безбједносно интересантних особа не може добити пасош без знања појединаца у обавјештајно-безбједносним структурама.

- Исте структуре су издале пасош и Кекићу и Имамовићу. Очигледно је да над Кекићем у БиХ нису предузете никакве безбједносне мјере иако је то било обавезно након одузимања пасоша и забране напуштања земље. Ни за Имамовићем БиХ никада није расписала Интерполову потјерницу иако је он већ дуго на црној листи Савјета безбједности УН као припадник терористичке организације Фронт "Ал-Нусра" у Сирији - каже наш саговорник.

Министар безбједности БиХ Драган Мектић каже да ће бити покренуте провјере.

- Биће провјерено све у вези са наводима о издавању дуплих пасоша - каже Мектић.

Стручњак за безбједност Предраг Ћеранић каже да би све безбједносне и правосудне институције требало да покрену провјере и истраге.

- То је веома озбиљан проблем и требало би да га истраже сви, почевши од Министарства безбједности и Тужилаштва до Обавјештајно-безбједносне агенције и Агенције за истраге и заштиту БиХ (SIPA) - казао је Ћеранић.

Из надлежних институција јуче нису стигли одговори на питања у вези са овим случајем.

Пракса издавања дуплих пасоша потиче још из рата. Команданту одреда "Ел муџахедин" Алжирцу Абу Малију власти тадашње РБиХ издале су незаконито најмање два пасоша БиХ са различитим именима, док је међу адресама становања наведена и шпанска амбасада у Сарајеву. У једном пасошу наведено је да је рођен у Кувајту, иако је познато да је Алжирац, а осим пасоша издатих у БиХ на имена Абу Мали и Халид ибн Абдулах, имао је и документа на имена Халид Ћатић и Абделкадер Мокхтар. На ратним фотографијама и видео-снимцима Абу Мали је у друштву тадашњег предсједника Предсједништва РБиХ Алије Изетбеговића и ратног команданта Трећег корпуса Армије РБиХ Сакиба Махмуљина.

Изручење Кекића

Осман Кекић је одмах послије хапшења затражио азил у Шведској, али је захтјев одбијен јер је безбједносно ризичан и налази се на црној листи Информационог система земаља Шенген зоне, па ће бити изручен БиХ.

Драган Мектић каже да је био на службеном путу и да не зна да ли су Швеђани контактирали са Министарством безбједности у вези са изручењем, те да би информације требало да има Интерпол. У Интерполу су навели да о томе не могу говорити без сагласности Министарства безбједности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана