Џејкобсон: Резолуција о Сребреници разводњава термин геноцида

Танјуг
Џејкобсон: Резолуција о Сребреници разводњава термин геноцида

ТЕЛ АВИВ - Од суштинске је важности признати интегритет термина геноцида, као и историјску позадину и контекст, поручио је амерички политички консултант и предавач на Калифорнијском универзитету Сет Џејкобсон, у осврту на гласање о резолуцији о Сребреници у Генералној скупштини УН (ГСУН).

-Резолуција је покренула сложену и нијансирану дебату о разборитој употреби термина. Србија се противи резолуцији, истичући потребу за нацртом који избјегава термин „геноцид“ и подједнако одаје почаст историјским злочинима у којима је убијено на хиљаде невиних Срба и Хрвата у насилном грађанском рату' -написао је он за портал Јеврејски дневник.

Он је истакао да српски лидери не поричу да се у Сребреници догодио стравичан злочин.

-Напротив, њени лидери, укључујући предсједника Србије Александра Вучића, одали су почаст жртвама и препознали ово мрачно поглавље историје. Али резолуција УН поставља озбиљна питања о томе да ли сви ратни злочини представљају геноцид - наводи Џејкобсон и додаје да је важно и питање инклузивности, пошто је нацрт резолуције састављен у тајности и не помиње страдање српских и хрватских цивила током рата у БиХ.

Истакао је да је Србија поставила легитимна питања - да ли се догађаји у Сребреници подижу на ниво геноцида и да ли је резолуција Уједињених нација политички трик или разуман покушај да се чин насиља означи као геноцид.

-Фундаментално питање је да ли се резолуција уклапа у дефиницију (геноцида). Одговор је сложен и захтијева нијансе. Такође захтијева препознавање опасних импликација шире и неселективне употребе термина, као и важност придржавања критеријума који одражавају порекло и историју термина - пише аутор, наводећи као примјере геонцида Холокауст и велику глад у Украјини за вријеме Совјетског савеза.

Он наводи да је Холокауст био посебна историјска трагедија коју је друштво признало као покушај да се уништи или елиминише етничка група.

-Термин је сада кооптиран да опише било који број догађаја укључујући угрожене културе, етничке сукобе, расну неравнотежу, грађански рат, побуну и вјерске сукобе - написао је Џејкобсон, оцењујући да је термин геноцид попримио ''нову стварност''.

Џејкобсон је истакао да су скептицизам поводом примјене термина геноцид поводом догађаја у Сребреници изразили познати проучаваоци холокауста, укључујући Иехуду Бауера, оснивача центра Симон Визентал Ефраима Зурофа и историчара Гидеона Грајфа, подсећајући да је Грајф био предсједник Независне комисије за истраживање страдања свих народа у региону Сребренице од 1992. до 1995. године.

-Он је то описао као ружну, одвратну политичку иницијативу - наводи Џејкобсон и додаје да Израел није присталица резолуције због опасности од разводњавања термина геноцид.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана