Душан Шеховац за „Глас“: Странци нијеми на отимање српске земље у Сарајеву

Маријана Миљић Бјеловук
Душан Шеховац за „Глас“: Странци нијеми на отимање српске земље у Сарајеву

Имовина Срба у сарајевским општинама поново је мета отимања од стране тамошњих власти, а у рјешавање овог проблема треба да се укључи Парламент БиХ и међународна заједница, која се толико куне у заштиту приватне имовине, рекао је предсједник Удружења “Истина и правда” из Источног Сарајева Душан Шеховац.

Шеховац је у интервјуу “Гласу” поводом константних упозорења да нацрт урбанистичког плана Кантона Сарајево представља нови покушај отимања српске имовине навео да се не ради о класичном отимању, већ једноставно власти Сарајева желе онемогућити Србима да користе и доносе сами одлуку о својој земљи.

ГЛАС: Упозоравате да је нацрт урбанистичког плана Кантона Сарајево нови покушај отимања српске имовине. О чему се тачно ради?

ШЕХОВАЦ: Не ради се о класичној отимачини и хајдучији, него настоје да спријече Србе да уживају у својој имовини у Сарајеву. То се ради на тај начин што се земљишта чији су власници Срби стављају у неке високе друштвене интересе, као на примјер националне паркове, зеленила, зоне рекреације... Односно имовина Срба ставља се у ту функцију и њима се онемогућава да том имовином располажу, да на њој нешто граде, да је продају. Тај примјер имали смо и у доба Тита са насељем Лужани, Бачево, Стојчевац... гдје су српску земљу прво стављали у неку урбанистичку творевину која се звала национални парк, почасни комплекс, да би сада огроман број дунума српске земље био у оквиру водозаштитне зоне па Срби нити могу да је продају нити могу да на њој нешто сију, односно да је користе. То исто сада желе направити на просторима који су у власништву Срба у сарајевским општинама Нови Град, Ново Сарајево, Вогошћа. Намјеравају правити неке зоне паркова, рекреација, саобраћаја. Поред тога они не гарантују да ће то платити по економским цијенама, нити одмах, нити да ће се то експроприсати у складу са законима, него кажу да ће некада када дође вријеме можда нешто и платити.

ГЛАС: Шта је циљ отимања српске имовине?

ШЕХОВАЦ: Не знам како уопште назвати то када вам не дају да земљу продате, нити да је користите, а они неће да је купе. Ово није класична отимачина земље, то је једноставно на неки начин угрожавање људског интереса или људског права да користи своју имовину. Приватна имовина је неприкосновена свуда у свијету. Ово је пут за уништавање српске имовине да би се затрли трагови о вијековима постојања Срба православаца на овим просторима.

ГЛАС: Које је рјешење овог проблема?

ШЕХОВАЦ: У рјешавање овог проблема треба да се укључи политика, односно Парламент БиХ, јер је 500.000 Срба отишло из ФБиХ, а иза њих је остала имовина. Такође у све треба да се укључи и међународна заједница, европске институције, ОЕБС које се куну у приватну имовину, односно у људско право на поштовање коришћења приватне имовине. Нека се сада покажу на примјеру.

ГЛАС: Да ли имате податак колико данас уопште Срба има у ФБиХ?

ШЕХОВАЦ: Ми смо држава која нема податке ни о чему. Код нас битни подаци нису ништа друго до дјечија игра, свакодневно имате слободне процјене тих података са једне, друге треће стране. Озбиљне приче претворили смо у бајке.

Надокнада у 22. вијеку

ГЛАС: Које поруке су изнесене на јавним расправама о нацрту урбанистичког плана Кантона Сарајево?

ШЕХОВАЦ: У Вогошћи смо чули да ће можда Срби тек у 22. вијеку добити надокнаду за земљу коју ће ФБиХ користити за паркове те за градњу неких нових викенд елитних насеља. Не гајим наду да ћемо се уопште изборити за имовину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана