Душан Басташић, предсједник Удружења “Јадовно 1941.”: Пуповац и Милошевић спроводе хрватску државну политику

Дарко Момић
Душан Басташић, предсједник Удружења “Јадовно 1941.”: Пуповац и Милошевић спроводе хрватску државну политику

Потпредсједник Владе Хрватске Борис Милошевић је показао многима који се супротстављају процесу покатоличавања и похрваћивања да је то ипак опција, тврди Душан Басташић, предсједник Удружење “Јадовно 1941.”.

Коментаришући одлазак потпредсједника хрватске владе у Книн на обиљежавање годишњице акције “Олуја”, Басташић, чије удружење припрема обиљежавање Дана сјећања на Свете новомученике јадовничке, каже да Милошевић и Милорад Пуповац спроводе хрватску државну политику.

- Та политика је потпуно јасна и то је једна наша велика трагедија - каже Басташић за “Глас Српске”.

Због немогућности преласка границе усљед епидемије вируса корона и одласка на српска стратишта, ове године ће Дан сјећања бити обиљежен у суботу, 22. августа, у великом духовном центру Српске православне цркве и манастиру Сланци код Београда. Удружење на чијем челу је Басташић већ 11 година заредом његује сјећање и обиљежава страдање више од 38.000 Срба у комплексу усташких логора Госпић-Јадовно-Паг у некадашњој НДХ.

Он изражава увјерење да ће духовни центар и манастир Сланци, како каже, постати прво светилиште на којем ће се окупљати сваке године око 20. августа који ће прогласити Даном сјећања на жртве геноцида НДХ над српских народом.

- Између 20. и 22. августа у Јасеновац је транспортовано оно мало преживјелих логораша са Пага и Јадовна, при чему ниједан Србин није преживио логор на Пагу. Они су били први логораши те највеће усташке фабрике смрти, тако да је Јадовно претеча Јасеновца - каже Басташић.

ГЛАС: Зашто сте одлучили да духовни центар и манастир Сланци постане то, како кажете, прво светилиште?

БАСТАШИЋ: То је велики духовни центар СПЦ у којем се сваке недјеље организују трибине на којима говоре наши угледни историчари, умјетници и људи из јавног живота.

ГЛАС: Какав је програм овогодишњег обиљежавања?

БАСТАШИЋ: У 10 часова биће служен парастос жртвама геноцида над српских народом од стране НДХ или покоља, а потом ћемо поставити десети часни крст. Девет смо поставили на безданима, јамама и мјестима страдања, а десети ће бити у манастиру Сланци. Пошто нажалост, ни Србија, ни Република Српска, још немају ни спомен собу, а камоли музеј или меморијални центар посвећен жртвама покоља, надамо се да ће идуће године на том мјесту бити један мермерни крст са спомен-плочом око кога ћемо се окупљати сваке године.

ГЛАС: На сајту Удружења Јадовно 1941 најављена је и Јадовничка бедсједа?

БАСТАШИЋ: Тако је. Од ове године први пута уводимо Јадовничку бесједу. Са нашом великом радошћу први бесједник биће историчар Милош Ковић као један од ријетких који је отворен, искрен и чији ставови нису условљени припадношћу било којој политичкој или интересној групацији. На сајту се могу наћи и све информације у вези са превозом за све оне који желе у суботу да буду у Сланцима. Очекујемо много више људи, него ранијих година, јер се многи плаше путовања у Хрватску.

ГЛАС: Колико ће епидемиолошка ситуација утицати на организацију?

БАСТАШИЋ: Апсолутно ћемо испоштовати све прописане мјере. Комплетно дешавање ће бити на отвореном простору, држаћемо дистанцу и вјерујем да уз благодат Светога духа нико неће бити угрожен.

Вртлог мржње

ГЛАС: У каквом стању је девет крстова које сте до сада поставили по стратиштима у Хрватској?

БАСТАШИЋ: То нас често питају. Вјероватно због тога што се ради о крсту или крижу како га зову у Хрватској и који је христоносно знамење, ниједан до сада није оскрнављен. То нас радује и буди наду да ће тај вртлог мржње између два народа почети да се смирује.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана