Дуговања просвјетарима биће измирена у мају

Д. К.
Дуговања просвјетарима биће измирена у мају

Бањалука - Радницима у просвјети и култури у РС у мају би требало да буду исплаћене све заостале накнаде, поручено је јуче послије састанка министра просвјете Дане Малешевића и предсједника Синдиката образовања, науке и културе Драгана Гњатића.

Малешевић је рекао да данас званично почињу преговори о посебном колективном уговору, гдје има лакших и тежих ствари.

- Кренућемо од лакших, као што су радно вријеме, годишњи одмор, плаћено и неплаћено одсуство, док ћемо за крај оставити оно што је за нас теже, а то су надокнаде или додаци на плату - каже Малешевић.

Он је позвао све просвјетаре да не потписују споразуме са Агенцијом за мирно рјешавање спорова, како би уштедјели новац и што прије исплатили накнаде.

- Сваки споразум који се склопи са Агенцијом Министарство кошта 50 марака, што је на 6.500 корисника превоза 325.000 КМ, а мјесечна транша за превоз износи 590.000 КМ. То је велики трошак и за три мјесеца дуговања требало би дати готово милион КМ Агенцији - појаснио је Малешевић.

Гњатић каже да нема разлога да не вјерује министру и премијеру, иако, како каже, имају лоша искуства из претходног периода. Он је подсјетио и да су укупна дуговања министарства према радницима у просвјети и култури око 3,3 милиона КМ. Ријеч је углавном о неисплаћеним накнадама за превоз.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана