Дудаковић “строго мирује” за воланом

Ведрана Кулага Симић
Дудаковић “строго мирује” за воланом

БАЊАЛУКА, САРАЈЕВО - И док љекари тврде да бивши командант Петог корпуса такозване Армије БиХ Атиф Дудаковић није у стању да долази и прати суђење по оптужници која га терети за убиства Срба у Крајини, то га није спријечило да сједне за волан и вози па чак и да учествује у саобраћајној несрећи, сазнаје “Глас Српске”.

Суђење у предмету “Атиф Дудаковић и други” је настављено у марту у Суду БиХ, након двије године паузе због пандемије вируса корона, али је процес и даље готово на почетку, јер он не присуствује рочиштима због здравственог стања, како тврди одбрана, а чекају се и одређени налази вјештака. Да је он доживио несрећу, за “Глас” је потврдио његов адвокат Асим Црналић.

- Управо због тога што је у лошем здравственом стању имао је саобраћајну несрећу. Не знам када је то тачно било, нити гдје, а недавно сам и ја сазнао. Упозорио сам га да не смије возити, јер заиста није човјек који смије да вози јер има три врсте терапија. Он је болесник и то озбиљан болесник - рекао је Црналић.

Из Српске, с друге стране, наводе да је истина потпуно другачија. Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих Милорад Којић подсјећа да су, у складу са својим надлежностима, активно учествовали у истрази и доставили бројне доказе о злочинима под Дудаковићевом командом у западнокрајишким општинама.

- Постоји очигледна бојазан за Дудаковића и одбрану, имајући у виду све доказе и изјаве свједока, да је осуђујућа пресуда једина реална. Јасно нам је да користе све да би продужили процес, да не дође до осуђујуће пресуде. Потпуно је невјероватно да је, према информацијама које смо добили, он возио аутомобил и имао саобраћајну несрећу. Дакле, може да вози, али не може да учествује у судском процесу. Истина је да може - казао је Којић за “Глас”.

Не може се, каже, отети мишљењу да Суд БиХ има прсте у свему.

- И када су почела рочишта послије првог таласа короне, једино које је било стопирано је управо у предмету “Дудаковић”. Упутили смо писмо предсједнику Суда БиХ, нудили чак и да сносимо трошкове тестирања за лица која ће тога дана бити присутна на рочишту у Суду БиХ - подсјетио је Којић.

Сада, додаје, када се дошло у ситуацију да се са групом поступајућих тужилаца долази до оптужница, на сцену је ступио Суд БиХ.

- Инсистирамо на томе да се брже ради. Неке налазе вјештака, доктора чекамо по три, четири мјесеца, што је апсурдно и невјероватно. Ако није способан, све то је могао прибавити док нису одржавана рочишта, али се чекало прво да Суд максимално одужи процес због пандемије, да би сада ушли у фазу да се поново свјесно одуговлачи - истакао је Којић.

Црналић је, реагујући на те оптужбе, подвукао да Центар није адреса за давање оцјена да ли је Дудаковић способан или не да прати процес.

- Налази и мишљења су предавани Суду те је оцијењено да постоје разлози због којих у идућа четири мјесеца не може да присуствује главној расправи, а након тога ћемо видјети. Надам се да ће му здравље бити боље - поручио је Црналић.

Дудаковић, који је руководио операцијом “Сана 95”, ухапшен је у Бихаћу у априлу 2018, а процес против њега и осталих је почео годину касније. Изјаснио се да није крив, а многи у РС подсјећају на снимак напада на Босански Петровац и наредбу да кољу, пале, силују, убијају све што је српско.

Посљедње рочиште је одржано у понедјељак, али се Дудаковић, ни вјештак нису се појавили. Речено је да би налази вјештака могли бити за четири мјесеца, тако да ново рочиште очекују у децембру. Судија Жељка Маренић навела је да је Дудаковић достављао документацију према којој му здравље није боље те да му је због онколошке и кардиолошке болести препоручено строго мировање.

Оптужница

Осим Атифа Дудаковића за злочине у Босанском Петровцу, Босанској Крупи, Кључу, Санском Мосту терете се и Екрем Дедић, Санел Шабић, Ибрахим Шиљдедић, Сафет Салихагић, Адис Зјакић, Хасан Ружнић, Реџеп Злојић, Самир Солаковић, Фатмир Муратовић, Мухарем Алешевић, Хусеин Балагић, Един Домазет, Ејуб Коњежић, Ибрахим Надаревић и Саид Мујић. Оптужница их терети за убиство више од 300 Срба, међу којима највише цивила, углавном старијег животног доба, као и војника који су се предали или били заробљени. Против Алета Хоџића предмет је раздвојен због налаза вјештачења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана