Држава шаље жене у рударе

Маријана Миљић
Држава шаље жене у рударе

Бањалука - Жене у БиХ налазе се пред губитком заштитног механизма на основу којег до сада нису могле бити ангажоване на подземним радовима у рудницима, а то питање покренуто је под кринком једнаких права два пола приликом запошљавања.

Припаднице њежнијег пола моћи ће постати рудари ако власти дају зелено свјетло на отказивање међународног документа којим је до сада било забрањено њихово запошљавање на тим тешким и опасним пословима.

На дневном реду сједнице Представничког дома Парламента БиХ заказане за сриједу налази се и документ о отказивању Конвенције Међународне организације рада о подземном раду жена број 45 из 1935. године. Том конвенцијом забрањено је ангажовање жена на тим пословима. За отказивање конвенције сагласност су већ дали Предсједништво и Савјет министара БиХ, док су претходно власти РС, ФБиХ и Брчко дистрикта доставили закључак да треба покренути тај поступак.

Министарство цивилних послова БиХ, које је надлежно за спровођење поступка за отказивање конвенције, навело је у образложењу да се Конвенција број 45 о подземном раду у БиХ примјењује на основу сукцесије међународних билатералних уговора које је закључила бивша СФР Југославија.

- Европски комитет за социјална права Савјета Европе утврдио је након анализе извјештаја из БиХ о примјени ревидиране Европске социјалне повеље да стање у БиХ у вези са питањем запошљавања и једнаких могућности за све није у складу са овом повељом. БиХ треба промијенити своје радно законодавство и ускладити га са ревидираном Европском социјалном повељом - објаснили су у Министарству цивилних послова.

Као рок за отказивање Конвенције број 45 наведен је 30. мај 2018. године. У ријетким приликама када су сагласни, синдикалци и послодавци сматрају да овај примјер на најбољи начин показује колико прописи у неким случајевима могу бити бизарни и сурови, па се због наводног изједначавања права жене доводе у опасност да их пословодство рудника заиста може ангажовати као рударе. Заједно поручују да то никада није био посао за жене и да БиХ има толико незапослених мушкараца да могу обављати те послове.

- Као да немамо мушкараца који нису запослени, па сада треба жене да упошљавамо у рудницима или на грађевини. Оне не могу радити те тешке послове. Могу евентуално обављати надзор и контролу, али нема ништа од тога да имају снаге да копају по рудницима. Има и других конвенција које треба укидати, па из због здравог разума нису стављене ван снаге. Сада се неко закачио за једнакост жена, па тражи да раде тешке послове. Оне то не могу радити и треба их заштити - каже предсједник Конфедерације синдиката РС Обрад Белензада у чијем су чланству и запослени у рударству.

Са њим је сагласан и предсједник Уније удружења послодаваца РС Драгутин Шкребић, који истиче да жене немају шта да траже у рудницима.

- Жене не могу копати, крампати и товарити руду. Никоме не треба ускратити право на избор, али треба бити осјетљив код оваквих питања. О овим стварима уопште не треба дискутовати, није пригодно и условно да жене раде тешке послове, јер је сама њихова природа таква да то не могу радити - истакао је Шкребић.

Расправа и гласање у Парламенту БиХ биће занимљиви, с обзиром на то да ће о овом питању одлучивати и припаднице њежнијег пола у парламентарним клупама.

Укидање забране

Министарство цивилних послова БиХ навело је да отказивање Конвенције о подземном раду жена може створити финансијске обавезе за буџете ентитета и Брчко дистрикта.

- То су и прихватили дајући сагласност за њено отказивања. Након што овај документ буде стављен ван снаге надлежне институције БиХ, ентитета и Брчко дистрикта морају усагласити своје радно законодавство и укинути одредбе које се односе на забрану рада женама под земљом - навели су у Министарству цивилних послова.

Конвенција број 45 о подземном раду жена

Члан 2.

- Ниједна жена, без обзира на године, не може бити запослена на подземним радовима у рудницима

Члан 3.

Домаће законодавство од забране може изузети

- особе које заузимају руководеће положаје и које не обављају физички рад

- особе запослене у здравственим и социјалним службама

- особе на учењу којима је то потребно за усавршавање

- све друге особе позване у неким приликама да силазе у руднике

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана