Драган Станојевић, предсједник Скупштине дијаспоре и Срба у региону: Активна дијаспора добитак за отаџбину

Ведрана Кулага Симић
Драган Станојевић, предсједник Скупштине дијаспоре и Срба у региону: Активна дијаспора добитак за отаџбину

БАЊАЛУКА, БЕОГРАД - Потези институција Републике Српске указују на то да постоји и те како снажна воља и жеља за јачањем свих веза са нашим људима у расејању и на том путу треба остати, јер смо ми у дијаспори, у неку руку, и амбасадори наше матице.

Каже то за “Глас” предсједник Покрета “Родољуби отаџбине и дијаспоре” (РОД) Драган Станојевић, који је и предсједник Скупштине дијаспоре и Срба у региону сада у техничком мандату, а која је била замишљена као кровна организација и спона са нашим људима на свим континентима.

Влада Српске дала је прошле седмице зелено свјетло за успостављање и вођење Регистра дијаспоре с циљем систематског прикупљања података о грађанима, правним лицима те разним удружењима у дијаспори у сврху јачања, развијања сарадње те планирања активности. Станојевић каже да је дијаспора подржала тај потез власти у Бањалуци и да су позвали појединце, удружења и остале широм свијета да се упишу у Регистар дијаспоре.

- Све што долази из Републике Српске према дијаспори је позитивно. Увек би могло и боље, али је далеко боље од онога што имамо у Србији. У Српској постоји воља за анимирањем дијаспоре, укључивањем у политички живот, да буду сагледане жеље и прихваћене. Генерално, људи који су из Српске у дијаспори су већи борци и родољуби. Ми то веома добро видимо и препознајемо. Било би добро да дође до наставка прича са претходних форума дијаспоре који су одржани у Бањалуци, али и нових окупљања тог типа, односно зближавања Србије и Српске, односно матица и дијаспоре - рекао је Станојевић.

Подсјећајући да је и Србија раније прикупљала такве податке из дијаспоре, додао је да Српска не треба да понови грешке које су се дешавале у Србији.

- Веома је битно имати базе података и широку сарадњу са свима, а не само са интересним групама, што изазива негодовање код осталих - рекао је Станојевић.

Постоји, подвлачи, широк спектар области гдје матица и дијаспора могу да ојачају везе, од политике, привреде, културе националног идентитета.

- Дијаспора може да буде стратешки партнер државе. Са Српском имамо ту обострану, веома добру комуникацију. Све ово што доживљава Српска, ако би се анимирала дијаспора, односно наше расејање, као ономад када су нас бомбардовали, кад смо добијали стално билтене о дешавањима у тадашњој Југославији, имали би, као и тада, информације са којима бисмо могли да идемо и у медије. Република Српска треба да формира став и попише ствари које су јој важне, сервира их кроз представништва, тако да наши људи који су у дијаспори то знају, лобирају и пробијају блокаде о ономе што је битно за Српску - рекао је Станојевић.

Привредна и културна сарадња, додаје, трају и нису посебна новост, али није довољно искоришћена у политичком сегменту.

- Имамо доста наших успешних људи који имају јаке везе, како у западним тако и у источним државама. То матица није довољно искористила, јер је веома битно да, када имате медијску кампању која оцрњује Српску или Србију, имате наше људе који знају у датом тренутку шта треба пренети тамошњим медијима. Замислите када би се на свим континентима, у медијима, појавиле исте информације које бране наше позиције и интерес. То већ раде амбасаде, али нису интересантне медијима, јер су то званична лица, али када, на пример, као представник српске заједнице изађем и говорим о тој теми, далеко, далеко је интересантније. Сви ми и јесмо амбасадори наших земаља, тако да је и логично да помажемо - сматра Станојевић.

Циљеви

Република Српска, сматра Драган Станојевић, мора да прецизира стратешке циљеве и направи анализу о томе шта дијаспора може да уради, односно у чему може да помогне.

- Потребно је да се, као што је био случај на првом форуму дијаспоре у Србији, не сортирају људи и организације. Битно је да се то одржи и да се прецизира који су то циљеви на којима треба истрајавати, али и да се с друге стране чује шта треба нашим људима у расејању и да се на те захтеве одговори адекватно - закључио је Станојевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана