Дозвола “Крајина групи”, кисеоника све мање на тржишту

Дарко Момић
Дозвола “Крајина групи”, кисеоника све мање на тржишту

БАЊАЛУКА - Бањалучка фирма “Крајина група” добила је дозволу за промет медицинског кисеоника и тренутно је једина фирма у Српској са том дозволом Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ, потврђено је за “Глас Српске”.

Међутим, из ове фирме кажу да због недостатка кисеоника на тржишту, који је узроковао вирус корона, сама дозвола не значи много.

- Компанија “Месер”, која снабдијева скоро комплетно тржиште у ФБиХ, у могућности је да обезбиједи одређене количине медицинског кисеоника и за здравствене установе у Српској, али ни они нису сигурни до када ће моћи да обезбјеђују кисеоник. Због новог таласа вируса корона све земље које имају постројења за производњу кисеоника ограничавају или потпуно забрањују извоз кисеоника, тако да прометом ове течности могу да се баве углавном компаније са дуготрајним уговорима - кажу из “Крајина групе” за наш лист.

Они истичу да су испунили све услове и обезбиједили неопходне дозволе да се у складу са законом укључе у борбу за набавку кисеоника за потребе здравствених установа у Српској.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је да је тражио да предсједавајући Савјета министара БиХ Зоран Тегелтија одржи састанак с њим, министром здравља Српске Аленом Шеранићем и директором Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ Александром Золаком. Вишковић је истакао да се не може помирити са чињеницом да је административна баријера препрека за људски живот, истичући да се не може реализовати интервентни увоз кисеоника, јер све болнице у Републици Српској имају важеће уговоре са потенцијалним добављачем.

- Они би морали раскинути те уговоре, а постоји могућност да ће добити и тужбе по тим уговорима. Морају затим расписати јавну набавку и са тим понуђачем потписати уговор, а након тога ресорно министарство даје одобрење за интервентни увоз - појаснио је Вишковић.

Он је истакао и да је Золак дао нетачну информацију у којој се наводи да ће “Месер” наћи могућности да испоручи пет цистерни седмично са више од 115.000 килограма медицинског кисеоника.

- “Месер” за БиХ званично је обавијестио Владу Републике Српске да може да испоручи 60 тона медицинског кисеоника седмично здравственом систему Српске - навео је Вишковић.

Министар здравља и социјалне заштите РС Ален Шеранић поручио је јуче да се интензивно ради на обезбјеђивању континуиране набавке медицинског кисеоника у Српској, потврђујући наводе премијера да је компанија “Месер” у петак обавијестила Владу да је у могућности да Српској дозначи 60 тона медицинског кисеоника седмично.

- Међутим, путем наших контаката, локалних и међународних, успјели смо да кроз сарадњу са овом компанијом добијемо обавјештење и за веће количине кисеоника у цистернама и боцама - рекао је Шеранић.

С друге стране, директор Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ Александар Золак саопштио је јуче да га је представник компаније “Месер” обавијестио да су у могућности да организују доставу пет цистерни медицинског кисеоника седмично (једна цистерна је капацитета око 23 тоне), плус један камион кисеоника у медицинским боцама.

- Првих 150 боца би било дато на реверс, јер у Српској нема довољно медицинских боца, ако их и има уопште - наводи се у саопштењу.

  Конкуренција

Према сазнањима нашег листа, постоје огромне техничке и административне баријере за набавку медицинског кисеоника након што је Агенција за лијекове и медицинска средства БиХ забранила фирми “ТГТ Техногас” из Лакташа да испоручује кисеоник УКЦ-у РС јер за то нема одговарајућу дозволу.

- УКЦ РС мора да раскине уговор са фирмом “ТГТ Техногас” да би расписао тендер и тражио другог добављача. Интересантно је да је “ТГТ Техногас” у власништву италијанске групације “Сол”, чија највећа конкуренција је компанија “Месер” - објашњава наш саговорник.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана