Додик за „Раша Тудеј“: Српска није увела санкције Русији, упркос сталним притисцима

Срна
Додик за „Раша Тудеј“: Српска није увела санкције Русији, упркос сталним притисцима

КАЗАЊ - Република Српска није увела санкције Русији, иако је под константним притиском да то уради, изјавио је предсједник Српске Милорад Додик.

Додик је за "Раша тудеј" рекао да је за Српску веома важно да предсједник Русије Владимир Путин разумије комплексну ситуацију у којој се налази Српска.

"Односи Републике Српске и Русије су одлични годинама. Имамо потпуно међусобно разумијевање. Веома је важно за Српску да предсједник Путин разумије нашу ситуацију, која је комплексна. Веома смо захвални Русији, која током састанака Савјета безбједности УН, када се расправља о питањима Балкана, не пропушта прилику да изнесе своје субјективно мишљење, које не штети народу који живи на нашим територијама", истакао је Додик.

Додик је навео да су изгледи односа Републике Српске и Русије добри и изразио увјерење да је Русија на правој страни - страни слободе људи, нација и држава, те да Путин, с тим у вези, испуњава једну важну мисију у данашње вријеме.

"Република Српска има добре економске односе са Русијом, који су сада мало доведени у питање због западних санкција. Република Српска није увела санкције Русији, иако смо под константним притиском да то урадимо. Руске компаније сада послују на нашој територији у тешким условима, морамо да пронађемо начин да добром сарадњом вратимо ствари на прави пут", додао је Додик.

Колективна антируска хистерија

Свијет је у стању колективне хистерије када се ради о Русији, а догађаји у Украјини су у великој мјери утицали на Републику Српску, изјавио је предсједник Српске Милорад Додик за "Раша тудеј".

Према ријечима предсједника Српске, Запад тражи да се сви у региону придруже њиховим санкцијама.

"Република Српска то није учинила, иако је готово свакодневно изложена притиску и захтјевима споља. С друге стране, ометена је наша комуникација са Руском Федерацијом, прије свега у пољу трговине и економије, што погоршава наше веома стабилне економске односе", нагласио је Додик.

Додик је напоменуо да је Запад сам изложен економским проблемима и да смањује производњу.

Предсједник Српске подсјетио је да се Република Српска налази у региону који је на неки начин везан за извоз сирових материјала и других ствари и стога доживљава пад производње, као што је то случај и на Западу. Додик је као примјер на Западу навео Њемачку, која је у рецесији већ неколико мјесеци, као и друге чланице ЕУ.

"Све ово утиче на нашу позицију, али ми намјеравамо да одржимо концептуалну сарадњу и нашу слободу и не желимо да се било ко мијеша у наша унутрашња питања. Поносан због чињенице да се предсједник Русије.

Владимир Путин никада није мијешао у унутрашња питања, никада није показао да фаворизује било коју страну и увијек се залагао за мир на нашој територији. То је оно што може да нам помогне, све остало не помаже", додао је Додик.

Српска поштује став Русије у вези са валутом

Република Српска поштује став Русије, која жели да ојача своју валуту и економију, и учиниће све што може да обезбиједи довољно средстава за плаћање руског гаса у рубљама, изјавио је предсједник Српске Милорад Додик за "Раша тудеј".

"Поштујемо став Русије, они желе да ојачају своју валуту и економију. Учинићемо све што можемо да обезбиједимо довољно средстава за плаћање у рубљама на слободном тржишту. Мијењамо наш новац за уплате", истакао је Додик.

Према ријечима предсједника Српске, разумијевање које показују Русија и руски предсједник Владимир Путин ставља Српску у бољи положај у односу на друге земље региона када се ради о гасу.

"Морам да нагласим да је цијена која нам је понуђена веома повољна за нас и то је захваљујући уступцима од Русије. Цијена је остала иста и потврђено је да ће тако остати за наредни период плаћања", додао је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана