Додик: Вјерујем да ће руски лијекови бити на тржишту БиХ VIDEO

Srna
Додик: Вјерујем да ће руски лијекови бити на тржишту БиХ VIDEO

БАЊАЛУКА - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изразио је увјерење да ће руски лијекови бити на тржишту БиХ, јер сматра да нема ниједног разлога да тако не буде, а и јефтинији су од 25 до 30 одсто од лијекова европских произвођача.

“Лијекови руских произвођача, који се несметано и у вријеме санкција запада извозе на европско тржиште и сертификовани су у складу са правилима ЕУ, требало је да добију дозволу за увоз у БиХ. Већ двије, три године то се покушава урадити, али постоји општа опструкција”, рекао је новинарима Додик.

Он је напоменуо да су руски лијекови 25 до 30 одсто јефтинији од лијекова европских произвођача, што говори да би значајан новац био уштеђен.

“Очигледно је да је проблем што би руски лијекови били далеко јефтинији. Желимо да обезбиједимо да наше здравствене установе и пацијенти имају јефтиније лијекове од постојећих. Проблем који постоји говори о неодговорности људи из Федерације БиХ, јер су представници Републике Српске гласали за увоз руских лијекова”, рекао је Додик.

Тијана Ковачевић поднијела је оставку на мјесто предсједника Комисије за лијекове у Агенцији за лијекове и медицинска средства БиХ, као и на чланство у овој комисији. /крај/бон/мсб/фоно/видео

Савјет министара да именује Ћулума

Лидер СНСД-а Милорад Додик изјавио је да Савјет министара треба да именује Дарка Ћулума за директора Агенције за истраге и заштиту БиХ /СИПА/.
“Као што је познато, процедуре су окончане и сада је на Савјету министара да заврши именовање”, рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Министар безбједности у Савјету министара Фахрудин Радончић потврдио је данас Срни да је предложио Ћулума за новог директора СИПА-е умјесто Перице Станића.

О одгађању потврђивања именовања Млађена Божовића за министра за људска права и избјеглице у Савјету министара, Додик је поновио да се СНСД држи приче да оно што припада једној политичкој партији и народу на нивоу БиХ други не треба да оспоравају.

“Тако смо ми одлучили да подржимо приједлоге других без икаквог оспоравања. Очигледно је да сада СДА на договор жели нови договор, што је њихово уобичајено понашање, иако су добили своје позиције у Савјету министара. То није прихватљиво и ако желе да разговарамо на ентитетском нивоу организоваћемо састанак”, истакао је Додик.

Он је напоменуо да је телефоном разговарао са лидером СДА Бакиром Изетбеговићем.

“Рекао сам му да није проблем да се разговара о сваком питању, али на ентитетском нивоу, а не да ви, чим можете, проблематизујете било које питање, па и именовање Божовића. То није фер, нити коректно, јер је за нас било тешко прихватити да министар инсотраних послова БиХ буде Бисера Турковић, али је нисмо оспорили”, рекао је Додик.

Он је поновио да је СНСД заинтересован да има потпредсједника ФБиХ, као једини легитимни представник српског народа за разлику од СДА, ДФ-а и Странке за БиХ.

На питање да ли је било захтјева за смјену министра енергетике и рударства Републике Српске Петра Ђокића, Додик је рекао да није и да је ријеч о спекулацијама.  

Додик: Неприхватљиво одлагање на Трговској гори

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик поручио је данас да ће Предсједништво БиХ водити правну, политичку и међународну борбу да би било спријечено одлагање радиоактивног отпада на Трговској гори у Хрватској.
“Предсједништво БиХ је против одлагања радиоактивног отпада на Трговској гори и зато смо и реаговали. Апсолутно је неприхватљиво да они свој проблем рјешавају овако”, рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Он је истакао да ће увијек у разговорима са представницима Хрватске, као приоритено, постављати питање одлагања радиоактивног отпада, који не би требало да буде одложен на Трговској гори.  

Додик: Нултиприоритет изградња ауто-пута до моста на Рачи

Лидер СНСД-а Милорад Додик изјавио је данас да треба појачати инвестициони циклус у Републици Српској и да је мултиприоритет изградња ауто-пута од Добоја до моста на Рачи.

Додик је послије проширене сједнице Извршног комитета СНСД-а рекао новинарима у Бањалуци да су нулти приоритети и изградња гасовода, болнице у Добоју и реализација значајних инфраструктурних пројеката за Српску.

“Приоритет јесте и изградња неколико електрана, завршетак кардиохирургије у Бањалуци. Све су то пројекти које ћемо рјешавати ове године, а Република Српска има стабилне рачуне и зато може да обезбиједи даљи ток инвестирања”, навео је Додик.

Он је истакао да је реалан повећани ниво инвестиција, јер је јавни дуг Републике Српске 37 одсто бруто домаћег производа, те да је за њихову реализацију потребно обезбиједити 7,5 милијарди КМ, а у овој години ће бити обезбијеђена милијарда КМ.

Додик је поновио да је приоритет и модернизација магистралних путева за шта је потребно издвојити 200 милиона КМ.

“Очекујемо да ћемо значајан дио путне мреже модернизовати у наредном периоду. Боље је да извршимо модернизацију да би путеви неколико година могли бити квалитени, а средства за њихово одржавање далеко нижа”, додао је Додик.

Додик је поздравио и завршетак изградње погона “Јумка” у Дрвару, који ће, како је најавио, отворити 29. јануара са предсједником Србије Александром Вучићем.

“У овој локалној заједници отворили смо Комерцијалну банку и завршили одређене инфраструктурне пројекте”, рекао је Додик.

Он је оцијенио да је значајно што СНСД у Ливањском кантону има четири посланика, односно капацитет да у Влади овог кантона има три министра.

“Проблем јесте ниво Федерације БиХ /ФБиХ/, гдје СНСД у Дому народа има четири делегата, а да би био референтан за предлагање мора их имати шест. Међутим, покушаћемо да радимо да СНСД добије једно од важних мјеста - потпредсједника ФБиХ или једно министарско мјесто да би се могло помоћи Србима. Морамо бити јединствени и СНСД неће оклијевати да се разиђе са људима који ово нарушавају”, истакао је Додик.

На данашњој проширеној сједници Извршног комитета СНСД-а разговарано је и о ситуацији на нивоу БиХ. Сједници су присуствовали представници ове странке из Дрвара и Српца.

Додик је напоменуо да је у општини Србац добра ситуација када је ријеч о СНСД-у који има стабилну скупштинску већину, те да су санирани јавни рачуни и инвестирано више од три милиона КМ у прошлој години.

Потпредсједник СНСД-а Никола Шпирић рекао је да је СНСД једина српска партија у ФБиХ који има четири посланика у Ливањском кантону.

“Донедавно смо имали три посланика, али је нашем клубу приступио Александар Штрбац. То ће појачати нашу снагу у преговорима са ХДЗ-ом, што је значајно за интерсе нашег народа. Сигурно је да нам је потребно политичко јединство”, рекао је Шпирић и подсјетио да је захваљујући Додику и Вучићу посебна пажња посвећена српским повратничким општинама у ФБиХ, гдје су реализовани инфраструктурни пројекти.

Александар Штрбац је истакао да је из СНСД-а добио позив који се не одбија, јер жели да буде дио српске политичке репрезентације у Ливањском кантону и на нивоу ФБиХ како би били заштићени интереси српског народа.

Делегат СНСД-а у Дому народа Парламента ФБиХ Горан Броћета рекао је да ће, након што је Штрбац присупио СНСД-у, бити олакшана борба за интересе српског народа у ФБиХ који мора имати легитимне представнике у овом ентитету.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана