Додик: Видјеће се јасно коме је ЕУ циљ, а коме изговор

ГС
Додик: Видјеће се јасно коме је ЕУ циљ, а коме изговор

БАЊАЛУКА - Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да ће се у данима који долазе видјети коме је ЕУ циљ, а коме изговор и ко је спреман да буде господар своје судбине који служи свом народу.

"Чудно неко вријеме! Фебруар је, а у БиХ нема снијега! Упркос томе, у данима који долазе свако ће показати свој траг. Видјеће се јасно, као на длану, ко је спреман да буде господар своје судбине који служи свом народу, а ко судбину свог народа ставља у руке господара служећи њему", истакао је Додик.

Он је додао да ће се видјети и ко гледа напријед, а ко у ретровизор.

"Неко је прије 30 година поставио погрешну дијагнозу болести од које болује БиХ. И ми смо се љутили на ЕУ зато што њихова терапија не дјелује, а они су се љутили на нас јер нисмо дисциплинован пацијент", навео је Додик.

Уколико се тражи и жели почетак преговора с ЕУ, Додик каже да се онда мора и понашати европски.

Он је додао да су ЕУ њене чланице изградиле функционалном тако што су дефинисале оквир, принципе и правила која сви једнако тумаче и придржавају их се, чак и када нису потпуно задовољни.

"Наш оквир је Дејтонски споразум, али га неки желе тумачити како им одговара, иако је прецизно дефинисао надлежности, права и обавезе. Снага ЕУ почива на способности да се постигне договор који се поштује, код нас се договор сматра слабошћу. Снага се доказује свађом и изигравањем договора. Видјећемо постоји ли спремност да се то промијени", рекао је Додик.

Према његовим ријечима, БиХ никад није била функционална, како у првим годинама послије Дејтона, тако и данас, што је више надлежности са нивоа ентитета преношено на државни ниво, она је све лошије функционисала, губила смисао дејтонске и постајала никаква.

Разлог је, каже, што неки нису били посвећени спровођењу надлежности, већ како да од ентитета одузму нове и нове.

"Политика базирана на неостваривим циљевима водила је у ћорсокак. Видјећемо да ли се и то промијенило", написао је Додик на друштвеној мрежи "Икс".

Он је нагласио да Устав одражава реалну потребу баланса интереса три народа и два ентитета и подсјећа на правила САД или ЕУ, напоменувши да је већ неколико пута рекао - није проблем у уставном оквиру, већ у мотивима и намјерама.

"Видјећемо постоје ли искрени мотиви. Не може се договор и компромис правити на искључивости. Ако није како хоћу, онда сте против БиХ. То је враћање на позиције које су довеле до трагедије", истакао је Додик.

Србија жели у ЕУ, Хрватска је у ЕУ, Срби желе Републику Српску и БиХ у ЕУ с механизмима заштите као ЕУ, навео је Додик и додао да ти механизми нису увијек свима по вољи, али они гарантују европску солидарност.

"А она није колико ће се коме дати. Него без обзира ко је колики, има једнака права.

Желим земљу која функционише попут ЕУ у ЕУ, заједно са Србијом. Нама Србима ЕУ је шанса да живимо у простору без граница послије веома тешког 20. вијека. Ми ту шансу нећемо испустити. Али је немамо чиме искористити ако је цијена тога одустајање од Републике Српске, нашег права на уређивање своје куће", рекао је Додик.

Он сматра да БиХ може бити једна функционална заједничка кућа Бошњака, Срба и Хрвата, заједница два, односно три ентитета.

"Не може бити кућа једних, у којој смо ми подстанари, закључио је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана