Додик: Тражити рјешења за повећење плата у реалном сектору

Срна
Додик: Тражити рјешења за повећење плата у реалном сектору

БАЊАЛУКА- Предсједник Републике Српске Милорад Доидк истакао је да се у наредном периоду морају тражити рјешења за повећање плата и то у реалном сектору, али уз стимулацију коју држава мора да обезбиједи.

-Битно је да задржимо раднике, да покажемо да се овдје може радити и зарадити - написао је Додик на "Инстаграму".

Он је навео да су предузећа у Републици Српској у прошлој години остварила добит већу од три милијарде КМ.

-То је нешто чиме треба да се поносимо и будемо свјесни да је то остварено у нестабилним и тешким околностима - нагласио је Додик.

Он је додао да је на годишњем избору најбољих предузећа, у организацији Привредне коморе Републике Српске, истакао добре економске податке и да је у периоду јануар-фебруар остварен извоз у вриједности од 875 милиона КМ, што је за 8,8 одсто више него у периоду јануар-фебруар прошле године, односно проценат покривености увоза извозом износио је 91 одсто.

-Желимо да то буде више од 100 одсто покривености јер знамо шта то значи и сматрам да имамо потенцијала - указао је Додик.

Он је истакао да Република Српска данас има највећи број запослених откад постоји, више од 290.000, тако да се одмиче од ситуације када смо имали једнак број запослених и пензионера.

-У исто вријеме је одговорност према запосленима видљива кроз повећање просјечне плате. Она је преко 1.200 КМ, што говори о томе да и тај тренд у Српској расте полако, али сигурно, не угрожавајући пословање - навео је Додик.

Предсједник Републике Српске је нагласио да је прошле седмице, осим бројних радних састанака, нашао времена да посјети породицу Бадњар из Фоче, којој је обезбиједио куповину нове куће и додао да је ријеч о вриједним људима, који имају шесторо дјеце и који сада имају услове да им својим радом обезбиједе нормалан живот.

Додик је присуствовао и манифестацији коју је организовала Фондација "Српска кућа", која је такође фокусирана на помагање вишечланим породицама у Српској да обезбиједе адекватне услове за живот.

-Све ове активности показују хуману и лијепу страну наше заједнице и спремност да помажемо онима којима је то потребно - истакао је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана