Додик: Српска неће у НАТО, не могу ме уцијенити

Срна
Додик: Српска неће у НАТО, не могу ме уцијенити

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик оцијенио да данас неће доћи до именовања кандидата за предсједавајућег Савјета министара, јер према досадашњим изјавама споразум неће бити постигнут и истакао да неће прихватити уцјене лидера СДА Бакира Изетбеговића и предсједавајућег Предсједништва Жељка Комшића да се иде у НАТО.

“До истека рока споразума 5. септембра одлучићемо о даљим потезима. Спреман сам да идем до краја и треба ми подршка народа. А, ја ћу ту подршку тражити и од Народне скупштине Републике Српске”, рекао је Додик за београдски дневник “Ало”.

Он је подсјетио да је тражио ванредну сједницу Предсједништва на којој ће се расправљати о кандидату за предсједавајућег Савјета министара који би требало да буде Србин.

“Истовремено, Комшић је заказао и редовну сједницу и без консултација и процедуре на дневни ред ставио тачку Годишњи национални план за чланство у НАТО. Нећу тражити да се тачка за пут у НАТО скине са дневног реда, али ћу гласати против тога, пошто ме обавезује одлука Народне скупштине Републике Српске о војној неутралности”, рекао је Додик.

Додик је истакао да је прошло девет мјесеци од избора, а да неко и даље не жели да Срби у органима БиХ буду представљени како је то предвиђено Уставом и оствареним резултатима на изборима.

“Разним играма, подметањима и лажима Сарајева и међународне заједнице са Запада чине се разне сплетке да се Срби понизе и да у органе власти не уђу побједници на изборима, него Срби који су муслиманима подобни. Тако се и сада у Сарајеву измислила нека прича о одлуци која би Републику Српску одвела у НАТО, а то се од Бакира Изетбеговића и муслимана поставља као услов за формирање Савјета министара и власти у БиХ”, рекао је Додик.

Према његовим ријечима, чим је 5. августа потписан споразум у Сарајеву, Американци су “одмах скочили” и рекли да они то не виде у споразуму, што је био вјетар у леђа муслиманима да изађу из тог споразума.

“А, онда су из америчке амбасаде тражили да с људима из мога кабинета нешто усаглашавају у споразуму, што сам одбио јер је то мијешање САД у унутрашње ствари БиХ”, истакао је Додик.

Он је поручио да наметнута рјешења никада неће проћи и да ће се против њих увијек борити.

“Народна скупштина Републике Српске донијела је одлуку о војној неутралности, што је за мене обавеза. Кад је потписиван споразум, рекао сам да не прихватам акциони план за пут у НАТО. Пријети нам се силом, али наш став је јасан - ми пратимо Србију и све што уради Србија и ми ћемо урадити”, рекао је Додик.

Он је нагласио да Српска неће границу на Дрини која би дијелила Србе.

Додик је рекао да је замјеник помоћника америчког државног секретара за Европу и Евроазију Метју Палмер дио старе америчке администрације и да ће “и он проћи”.

“Шта има везе шта је Палмер рекао. И тај Палмер ће проћи. Ко да је он нека фаца, он је дио старе администрације која покушава да користи перцепцију моћи Америке да би форсирао подршку муслиманима у БиХ. Против сам те политике. И није ме препао Палмер. Ја да се њих бојим, или бих напустио политику или бих је промијенио”, рекао је Додик.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана